Το πείραμα της Αυστρίας: Θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι άνω των 16 μιας πόλης στο Τιρόλο -Τι θέλουν να δουν για τις μεταλλάξεις

Το πείραμα της Αυστρίας: Θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι άνω των 16 μιας πόλης στο Τιρόλο -Τι θέλουν να δουν για τις μεταλλάξεις

Οι ευρωπαϊκές αρχές θα προσφέρουν δωρεάν εμβολιασμό σε κάθε ενήλικο μιας ολόκληρης περιφέρειας της Αυστρίας που αντιμετωπίζει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, προκειμένου να εξεταστεί το πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός κατά της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής.

Από την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει η εφημερίδα New York Times, όλοι οι κάτοικοι της περιφέρειας Σβατς, κοντά στο Ίνσμπρουκ, που είναι άνω των 16 ετών, θα μπορούν εμβολιαστούν δωρεάν με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, στο πλαίσιο της έρευνας γύρω από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Η μελέτη στην Αυστρία εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης διεθνούς προσπάθειας να απαντηθεί ένα κρίσιμο ερώτημα καθώς εμφανίζονται νέα στελέχη του ιού: Είναι τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν το 2020 αποτελεσματικά κατά των πιο πρόσφατων μεταλλάξεων; Αν όχι, οι επιστήμονες θα πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσουν νέες εκδοχές των εμβολίων.

Οι εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι κάποια εμβόλια που είναι αποτελεσματικά κατά των προηγούμενων στελεχών του ιού δεν εμφανίζουν την ίδια αποτελεσματικότητα εναντίον των νέων μεταλλάξεων – παρόλο που προσφέρουν σημαντική προστασία – και ειδικά κατά της μετάλλαξης που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στη Νότια Αφρική και έχει επικρατήσει στην περιοχή.

Πόσοι θα εμβολιαστούν

Είναι σημαντικό όμως τα ευρήματα αυτά να επιβεβαιωθούν και από δοκιμές στον πραγματικό κόσμο. Οι αρχές της περιφέρειας Σβατς, που ανήκει στο Τυρόλο, κάλεσαν την Πέμπτη τους κατοίκους να δηλώσουν μέχρι τις 8 Μαρτίου αν επιθυμούν να εμβολιαστούν, ώστε να γίνει η παραγγελία και η παράδοση αρκετών δόσεων του εμβολίου. Σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 20.000 άτομα, περίπου το ένα τρίτο όσων μπορούν να εμβολιαστούν, υπέβαλαν δήλωση μέσα στις πρώτες 24 ώρες.

Το πράσινο φως από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμφώνησε να δοθούν 100.000 επιπλέον δόσεις του εμβολίου στην Αυστρία, με αντάλλαγμα να επιτραπεί σε μία διεθνή ομάδα επιστημόνων να συλλέξουν δεδομένα από αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό. Η περιοχή αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής στην Ευρώπη.

Το πιλοτικό πρόγραμμα στην Αυστρία αποτελεί την πρώτη τέτοιου είδους δοκιμή σε μία συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης και τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι αποφασιστικής σημασίας.

Η συμμετοχή των πολιτών θα κρίνει την επιτυχία

Η επιτυχία του προγράμματος ωστόσο εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής των κατοίκων. Οι αρχές ελπίζουν να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς στις 11 Μαρτίου, και εκτιμούν ότι θα πρέπει να περάσει ένας μήνας περίπου για να φανούν τα πλήρη αποτελέσματα. Ομάδες επιστημόνων από την Αυστρία και άλλα μέρη του κόσμου θα ελέγχουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής, κάτι που δεν έχει εξεταστεί ακόμη κλινικά.

Πηγή:iefimerida.gr