Πτώση τζίρου 20-30% στις επιχειρήσεις εστίασης στη Μαγνησία

Πτώση τζίρου 20-30% στις επιχειρήσεις εστίασης στη Μαγνησία

Μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι είναι οι τζίροι των επιχειρήσεων στην εστίαση

με την κύρια αιτία να είναι η αδυναμία των πολιτών να καταναλώσουν λόγω της γενικότερης ακρίβειας, αλλά και της αβεβαιότητας που υπάρχει για τον ερχόμενο χειμώνα με τον κίνδυνο να υποστούν το σοκ των φουσκωμένων λογαριασμών στην ενέργεια.
Ο απολογισμός για το πρώτο ουσιαστικά τρίμηνο της θερινής σεζόν, δηλαδή από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο, είναι σε γενικές γραμμές προβληματικός, και, όπως λένε οι ιδιοκτήτες της εστίασης ακόμη και οι 20 μέρες του Αυγούστου δεν μπορούν να καλύψουν την απώλεια τζίρου που υπάρχει φέτος, όταν μάλιστα και τα έξοδα έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Μάλιστα, επισημαίνουν πως μπορεί να υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα σε κάποια δημοφιλή θέρετρα της χώρας, αλλά οι χερσαίοι προορισμοί έχουν πρόβλημα, ενώ και η κατανάλωση δεν είναι υψηλή.
Στις παραλίες το ταπεράκι έχει επιστρέψει για τις οικογένειες, ώστε να μην αγοράσουν τα πάντα από το κατάστημα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου καφέ, μπαρ, εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως μετά από τρεις μήνες τώρα πάει να ξεκινήσει κάτι αμυδρά με την κατανάλωση που το πολύ να κρατήσει αυτό γύρω στον ένα μήνα. Στα γνωστά διαφημιζόμενα μέρη της Ελλάδας υπάρχει κόσμος. Στα λιγότερα δημοφιλή παραθαλάσσια δεν συμβαίνει το ίδιο. Τις καθημερινές η κατανάλωση στην εστίαση δεν είναι ικανοποιητική. Υπάρχει κόσμος, αλλά επιλέγει να βγει για μπάνιο με το ταπεράκι του, γιατί τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν ακριβύνει και δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το κόστος. Επίσης υπάρχει και η μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με την ακρίβεια στην ενέργεια από τον Σεπτέμβριο και μετά που σημαίνει ότι μπαίνει στην ψυχολογία της άμυνας και της συντήρησης. Μόνο την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο κινείται λίγο η κατανάλωση με την περισσότερη κίνηση. Με αυτή την εικόνα η κατανάλωση στο τσίπουρο, τον καφέ, την μπίρα είναι χαμηλότερη από πέρυσι που να μην ξεχνάμε πως η εστίαση λειτουργούσε μέσα σε υγειονομικούς περιορισμούς, όσον αφορά στη χωρητικότητα και στο ωράριο. Συγκριτικά με πέρυσι στη Μαγνησία έχουμε πτώση του τζίρου γύρω στο 20-30% στα περισσότερο δημοφιλή τουριστικά μέρη και μέχρι 50% στα λιγότερο δημοφιλή. Αυτός είναι ένας απολογισμός για την περίοδο από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο. Βέβαια από δω και πέρα, και για ένα 20ήμερο, τον Αύγουστο, θα υπάρχει μια αύξηση. Αλλά άλλο είναι η προσέλευση του κόσμου και άλλο η κατανάλωση».

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στα αιτήματα των επαγγελματιών της εστίασης λέγοντας πως υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις εστίασης. Υπάρχει θέμα επιβίωσης. Αυτό που ζητάμε είναι οι διακανονισμοί με 100-120 δόσεις στα κορωνοχρέη και στην ενέργεια. Ακόμη θα πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στα αναλώσιμα για να απορροφήσουμε την ακρίβεια. Επίσης οι επιστρεπτέες θα έπρεπε να γίνουν μη επιστρεπτέες προκαταβολές. Μας έκλεισαν με κυβερνητική εντολή και τα χρήματα που δόθηκαν δεν θα έπρεπε να επιστραφούν. Επίσης οι απανωτοί έλεγχοι θα πρέπει να σταματήσουν από τους αρμόδιους φορείς.

https://e-thessalia.gr