Πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» και για επιχειρήσεις

Πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» και για επιχειρήσεις

Διευρύνεται η ζήτηση και με πωλήσεις προς επιχειρήσεις. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευών. Το πλεονέκτημα των μεγάλων αλυσίδων και οι προκλήσεις για τις μικρομεσαίες. Οι πωλήσεις στα νοικοκυριά.

Ανοίγει και την αγορά B2B, των χονδρικών πωλήσεων, το "ανακυκλώνω, αλλάζω συσκευή" καθώς επεκτείνεται στις επιχειρήσεις διευρύνοντας έτσι περαιτέρω την πίτα για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς ηλεκτρικών συσκευών που έχουν αναπτύξει παρουσία στα επαγγελματικά προϊόντα.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα "ανακυκλώνω, αλλάζω συσκευή" για τις επιχειρήσεις θα είναι αντίστοιχου σχήματος με αυτό για τα νοικοκυριά (για αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών) και στόχος είναι να τρέξει πριν τα Χριστούγεννα.

Προσχέδιο του Οδηγού του προγράμματος θα δημοσιευθεί τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ο προϋπολογισμός του θα ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 360 εκατ. ευρώ θα αφορούν το πρόγραμμα "εξοικονομώ" για επιχειρήσεις για αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προαανήγγειλλε επίσης νομοθετική πρωτοβουλία για ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων από επιχειρήσεις.

Αν και δεν έχουν κλειδώσει ακόμη τα κριτήρια για την αντικατάσταση συσκευών, εκτιμάται ότι η επιδότηση θα κινείται πάνω από 30-40% και θα αφορά συσκευές ψύξης, θέρμανσης και κλιματισμού. Υπάρχει προς το παρόν επιφύλαξη για τη γκάμα των συσκευών που τελικά θα επιδοτηθούν, καθώς η συζήτηση είναι ανοιχτή με την αγορά και αναμένονται προτάσεις για τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για τους παραπάνω σκοπούς.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για την ενίσχυση του προγράμματος "ανακυκλώνω, αλλάζω συσκευή" για νοικοκυριά με επιπλέον κονδύλι 140 εκατ. ευρώ (από τα περίπου 150 εκατ. ευρώ της πρώτης φάσης).

Με βάση τα σημερινά στοιχεία από τα περίπου 252.000 vouchers που έχουν εκδοθεί έχουν εξαργυρωθεί ή δεσμευθεί από έμπορο περίπου 150.000. Έχουν πωληθεί σχεδόν 67.000 κλιματιστικά, 68.000 ψυγεία και σχεδόν 15.000 καταψύκτες. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε προ ημερών παράταση της προθεσμίας αγορών μέχρι την 1η Νοεμβρίου (από 16/9 που ήταν η αρχική προθεσμία).

Ενισχύεται ο ανταγωνισμός και η «πίτα»
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα οφέλη για το λιανεμπόριο από μια πίτα που τείνει στο 1 δισ. ευρώ με τη μόχλευση και των κεφαλαίων που θα προστεθούν με την επέκταση του "ανακυκλώνω, αλλάζω συσκευή" σε επιχειρήσεις, κατανέμονται σε λίγους παίκτες. Φορείς όπως η ΓΣΕΒΕΕ και το ΕΕΑ επισημαίνουν την αδυναμία των μικρών εμπόρων ηλεκτρικών συσκευών να κάνουν επιθετική εμπορική πολιτική, ενώ υστερούν και σε ψηφιακές δεξιότητες.

Ο ανταγωνισμός πάντως είναι έντονος και μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων ηλεκτρικών συσκευών που ελέγχουν ηγετικά μερίδια σε μια αγορά με αξία περίπου 2 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί επίσης ότι οι μεγάλοι retailers αντλούν πάνω από 20-25% του τζίρου τους από τις πωλήσεις σε επιχειρήσεις. Έχοντας ανακαλύψει τα περιθώρια κερδοφορίας των κάθετων αγορών έχουν αναπτύξει σειρά υπηρεσιών σε φυσικά και ψηφιακά κανάλια για να εξυπηρετήσουν το απαιτητικό αυτό κοινό.

Νέες δράσεις με αποτύπωμα στην τοπική βιομηχανία
Εκτός από το λιανεμπόριο ωφελείται και η βιομηχανία με άλλες δράσεις που δρομολογούνται, όπως οι κυοφορούμενες διαδικασίες για προώθηση χρηματοδότησης ηλιακών θερμοσιφώνων με κονδύλια του REPowerEU κατά τις πρακτικές άλλων χωρών. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία για την οικονομία καθώς θα ενισχυθούν ελληνικές βιομηχανίες του κλάδου που βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.

Επιπλέον θα αυξηθεί η δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους, δεδομένου ότι οι θερμοσίφωνες ευθύνονται και το 20% περίπου της κατανάλωσης μιας μέσης κατοικίας ενώ πρόκειται για εγκατάσταση με σχεδόν τετραπλάσια απόδοση συγκριτικά με άλλες εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ σε αντίστοιχη επιφάνεια.

Παράλληλα προωθείται και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε στέγες σπιτιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπονται 520 εκατ. ευρώ με βάση τα δυο παραπάνω προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη επενδύσεις σε διαδικασίες διασύνδεσης ηλιακών πάνελ σε στέγες και γήπεδα όσων επιχειρήσεων εντάχθηκαν στο "εξοικονομώ" 2014-2020.

πηγή euro7day.gr