Περιοδεία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Μαγνησίας στον Αλμυρό (φωτο&βίντεο)

Περιοδεία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Μαγνησίας στον Αλμυρό (φωτο&βίντεο)

Επίσκεψη στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενο από το Τομεάρχη και την Αναπληρωτή Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ., Σταύρο Αραχωβίτη και Ολυμπία Τελιγιορίδου, τον Συντονιστή του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής Φάνη Κουρεμπέ, τους τοπικούς βουλευτές Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Κατερίνα Παπανάτσιου,  τον περιφερειακό  σύμβουλο Γιώργο Ζώγα, στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής  και της Οργάνωσης του κόμματος στον Αλμυρό.

Σκοπός της περιοδείας ήταν η ενημέρωση για τα προβλήματα που δημιούργησε ο Ιανός στην αγροτική παραγωγή και στις υποδομές που σχετίζονται με αυτή.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, ο οποίος αναφέρθηκε στην ολοσχερή καταστροφή του αγροτικού οδικού δικτύου που δυσχεραίνει τη μετάβαση των αγροτών και των κτηνοτρόφων στα κτήματα και στις μονάδες τους, στις σημαντικές ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, στις  κτηνοτροφικές μονάδες, στα μελισσοκομεία, στις αγροτικές υποδομές και  εγκαταστάσεις, μηχανήματα και θερμοκήπια. Σημαντικά είναι επίσης τα  προβλήματα που αφορούν  τους αλιείς τις περιοχής καθώς έχουν υποστεί ζημιά τα σκάφη τους και το αλιευτικό καταφύγιο του Αη Γιάννη.

Ο Δήμαρχος ζήτησε εκτός από την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, την παράταση όλων των  προθεσμιών που είναι σχετικές με τις υποχρεώσεις τους και λήγουν στις 30/9 και την ταχεία έγκριση έργων που έχουν υποβληθεί στα προγράμματα  «Φιλόδημος» και «Αντώνης Τρίτσης» και αφορούν αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής.  

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους πληγέντες κατοίκους και  αγρότες της περιοχής και τα συλλυπητήριά της για το τραγικό γεγονός της απώλειας της ζωής του πυροσβέστη Γιώργου  Δεσποτόπουλου σε ώρα καθήκοντος.

Στη συνέχεια, ο Τομεάρχης  Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αμφισβήτησε το κατά πόσον η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη ενεργοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τους πόρους για την αποζημίωση των αγροτών και την αποκατάσταση των ζημιών και έκανε εκτενή αναφορά σε αυτά. Ζήτησε την άμεση αποζημίωση όλων των παραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν και την επίσπευση και στο 100% χορήγηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης.

Ο. Σταύρος Αραχωβίτης ανέφερε ότι χρειάζονται μεγάλα ποσά χρημάτων για την ανακούφιση των πληγέντων και ότι δεν επαρκούν τα χρήματα από το τακτικό προϋπολογισμό αλλά απαιτείται και η άντληση πόρων από το ταμείο αλληλεγγύης 2002 της ΕΕ που ιδρύθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης. Υπενθύμισε ότι έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες καταστροφές από πλημμύρες στη χώρα μας.

Επιπλέον τόνισε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για την αποζημίωση των αγροτών. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη χρησιμοποίηση του ΕΛΓΑ και των Κρατικών Οικονομικών  Ενισχύσεων αλλα και με την αξιοποίηση της δυνατότητας που υπάρχει μέσω του προγράμματος de minimis να  χορηγηθούν επιπλέον πόροι για την ανακούφιση των αγροτών. Τέλος, τόνισε την αναγκη της άμεσης ενεργοποίησης του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης που δρομολογήθηκε από τις κυβερνήσεις με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.  

Μετά από τη συνάντηση με το Δήμαρχο το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε το Χολόρεμα, το Αργιλοχώρι, τον Μαυρόλοφο, και άλλα σημεία που έχουν υποστεί ζημιές.

Το γραφείο τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Κατερίνα Παπανάτσιου