Ο Κων. Μαραβέγιας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το πρόβλημα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Βόλου

Ο Κων. Μαραβέγιας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το πρόβλημα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Βόλου

Στο γενικότερο ζήτημα σταθερής στελέχωσης του ΕΣΥ και ειδικότερα στα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει, εξαιτίας της υποστελέχωσης, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, αναφέρθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Επικαλούμενος την εμπειρία από την πρόσφατη θητεία του ως εθελοντής γιατρός στο Νοσοκομείο του Βόλου, ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να ζήσει από κοντά τα καθημερινά προβλήματα και να διαπιστώσει την μεγάλη ψυχική και σωματική καταπόνηση του προσωπικού, που οδηγεί γιατρούς και νοσηλευτές στα όρια της αντοχής τους.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο Υπουργός Υγείας είναι ενημερωμένος για το οξύ πρόβλημα στελέχωσης του «Αχιλλοπουλείου», καθώς έχει δεχθεί Ερώτηση από τους βουλευτές του Νομού για την κατανομή θέσεων Ιατρών ΕΣΥ σε μονάδες υγείας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. «Η άμεση επίλυση αυτού του ζητήματος από το Υπουργείο Υγείας, πρακτικά θα ισοδυναμεί για εμάς την καλύτερη δυνατή απάντηση στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο που ασκήσαμε», επισήμανε ο κ. Μαραβέγιας και ζήτησε τη στήριξη του αρμόδιου υπουργού ώστε να προχωρήσει γρήγορα ο διαγωνισμός για την πλήρωση δεκατριών θέσεων Ιατρών ΕΣΥ, μεταξύ αυτών και τεσσάρων για τα επείγοντα, του Νοσοκομείου Βόλου.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο επίμαχο νομοσχέδιο, σημείωσε ότι αντιμετωπίζει πολλά και διαφορετικά προβλήματα του τομέα υγείας, πέραν του covid 19. Όσον αφορά τις υποδομές του ΕΣΥ, αξιοποιείται η σημαντική δωρεά εκ μέρους του Ιδρύματος Λάτση, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, αναβαθμίζονται και εξοπλίζονται το τμήμα επειγόντων περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Γεννηματάς και η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεαγένειο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις για επενδύσεις σε νέες υποδομές που προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα έτος.

Ωστόσο, ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι οι υποδομές από μόνες τους δεν αρκούν, απαιτείται ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, όχι μόνο ιατρικού ή νοσηλευτικού αλλά και επιστημονικού ή βοηθητικού. «Χωρίς λειτουργούς της υγείας, το δημόσιο υγειονομικό σύστημα όχι απλά δε θα μπορέσει να βελτιωθεί, δεν θα μπορεί ούτε καν να υπάρξει», είπε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την προσθήκη θέσεων Ιατρών ΕΣΥ φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης σε Κέντρα Υγείας, Κέντρα Αποκατάστασης και νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς και την παράταση των συμβάσεων προσωπικού καθαριότητας, φύλαξης και απολύμανσης μονάδων υγείας κορωνοϊό.

Καίριες είναι επίσης οι παρεμβάσεις που γίνονται για την λειτουργική αναβάθμιση της ιδιωτικής υγείας, όπως ανέφερε ο κ. Μαραβέγιας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι απλοποιείται η διαδικασία συγχωνεύσεων νοσηλευτικών μονάδων χωρίς όμως, ταυτόχρονα, να προκαλούνται πληθωριστικά φαινόμενα στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ως ιδιαίτερης σημασίας παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ της κοινωνίας, τη διεύρυνση της λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων εντός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προκειμένου να εμβολιάζεται ο πληθυσμός και τα Σάββατα, και την πλήρη απαλλαγή των δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και για το 2021.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί τους αντιπολιτευτικούς αυτοματισμούς και να τηρήσει μια εποικοδομητική στάση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο δύσκολος δρόμος για την αντιπολίτευση είναι να στηρίξει το νομοσχέδιο αυτό στο σύνολο του».