Κορονοϊός: Προς παράταση το lockdown – Οι πιθανές ημερομηνίες σταδιακής άρσης

Κορονοϊός: Προς παράταση το lockdown – Οι πιθανές ημερομηνίες σταδιακής άρσης

Οι εισηγήσεις των επιστημόνων για 14 ή 21 Δεκεμβρίου - Όχι στο άνοιγμα λένε επαγγελματίες της εστίασης
Προς νέα παράταση του lockdown μέχρι τις 14 ή και τις 21 Δεκεμβρίου 2020 προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρίνουν τις οριστικές αποφάσεις στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Οι τρεις κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι οι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

«Το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει πρώτα η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Σταδιακά. Προϋπόθεση είναι να πέφτουν τα κρούσματα» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε ότι «όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις».

Τι εισηγούνται οι ειδικοί

«Δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις Μονάδες καλυμμένες κατά 88%, όπως είναι σήμερα και στη Θεσσαλονίκη 100% και με αυτό τον αριθμό των νεκρών», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η συζήτηση για σταδιακή άρση των μέτρων, επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, η καθηγήτρια Λοιμωξολογίας Αναστασία Κοτανίδου. «Τα δημοτικά θα μπορούν να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα βλέπουμε συνωστισμό έξω από τα σχολεία» ανέφερε η κ. Κοτανίδαυ. Πρόσθεσε ότι «ο στόχος της επιτροπής και από ότι έχω καταλάβει και της κυβέρνησης, είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο με όλα τα μέτρα ασφαλείας, το βασικό να μην υπάρχει συνωστισμός».

«Μόνον με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών θα πρέπει να βγούμε από την καραντίνα και οπωσδήποτε όχι στις 7 Δεκεμβρίου», δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Το σύστημα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού» τόνισε και «αν τυχόν έχουμε μια βεβιασμένη απόφαση για άρση της καραντίνας, μπορεί να βιώσουμε μια υποτροπή πολύ χειρότερη από σήμερα». Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε πάντως, σε αντίθεση με συναδέλφους του, ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι ίσως πιο ασφαλές από το άνοιγμα και πάλι των σχολείων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι ο αριθμός θανάτων και των διασωληνωμένων δεν μπορούν να μειωθούν αυτή τη στιγμή, αν δηλαδή δεν περάσει ένα δεκαήμερο με δεκαπενθήμερο, προσθέτοντας ότι μετά από αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξει μια μικρή μείωση τους. Όπως είπε, τότε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με καλύτερες συνθήκες και με σταδιακή άρση των μέτρων αξιολογώντας την κάθε μέρα και μόνο εάν εφαρμόζουμε τα μέτρα όπως πρέπει.

Ρεβεγιόν και τραπέζια θα πρέπει να γίνουν του χρόνου μετά τα εμβόλια τόνισε. «Χρειάζεται αξιολόγηση των παραμέτρων καθημερινά, να περάσει αυτή η εβδομάδα, να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα κρούσματα και μετά θα ξεκινήσουν οι εισηγήσεις, για το τι πρέπει να γίνει και τι όχι» τόνισε.

Επαναλειτουργία της εστίασης τον Ιανουάριο ζητούν οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης

Το άνοιγμα της εστίασης στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο ζητούν οι καταστηματάρχες όπως δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Μιχάλης Επιτροπίδης, γ.γ. Έν. Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης. Ο κ. Επιτροπίδης επεσήμανε ότι στα τέλη Μάϊου που είχαν ανοίξει ξανά τα καταστήματα μετά την καραντίνα χρειάστηκε περίπου ενάμισι μήνα για να αρχίσουν να δουλεύουν. Σε έρευνα του Σωματείου βρέθηκε επίσης ότι περίπου το 1/3 των καταστηματαρχών δήλωσαν ότι θα βάλουν λουκέτο.

www.news.gr