Ευθ. Ζιγγιρίδης: Γιατί να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα;

Ευθ. Ζιγγιρίδης: Γιατί να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα;

Πριν λίγες ημέρες βρέθηκα στο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας

με την ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μεταξύ άλλων ο Κος Σκουρλέτης ανέφερε για αύξηση των εξαγωγών και αύξηση των άμεσων επενδύσεων στη χώρα. Επίσης στο 13ο Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Ρόδο πρόσφατα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αναπτυξιακό όραμα και επενδύσεις που είναι έτοιμες να κατακλύσουν την Ελλάδα.

Πράγματι ο Κος Σκουρλέτης έχει δίκιο, υπάρχει αύξηση στις εξαγωγές λόγω  ισχυρής ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας μετά την κρίση, ενώ η έναρξη της τουριστικής περιόδου αναμένεται ότι θα δώσει νέα ώθηση στην απασχόληση και στις λιανικές πωλήσεις. Τυχόν επιβράδυνση, πάντως, της εξωτερικής ζήτησης τους επόμενους μήνες, κάτι το οποίο αναμένεται λόγω διπλασιασμού της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία 2 έτη,  την αύξηση του επιτοκίου Libor ,τις ασταθείς διεθνείς συνθήκες  την  όξυνση του προστατευτισμού και της αβεβαιότητας διεθνώς. Αυτές οι συνθήκες είναι αναπόφευκτο να επηρεάσουν τις εξαγωγές της χώρας.

Ας δούμε τώρα την αναφορά στις άμεσες επενδύσεις από τον Κο Σκουρλέτη. Ας επικεντρωθούμε στις άμεσες ξένες επενδύσεις τις οποίες η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη αφού είναι γνωστό σε όλους τους οικονομικούς κύκλους ότι η ελληνική οικονομία απαιτεί "εντριβές" από ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 200 δισ. ευρώ (100 δισ. αρχικά) μέχρι το 2030. Την "θεραπεία" αυτή την χρειάζεται (ετησίως) για 10ετή ή 12ετή περίοδο που σημαίνει ίση διαίρεση του συνόλου, των 200 δισ.
Η Ελλάδα βρέθηκε στην 34η θέση της κατάταξης των 44 χωρών της Ευρώπης το 2016, η Ελλάδα με βάση τον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως προκύπτει από την  τελευταία έκθεση της ΕΥ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (European Attractiveness Survey) σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στην 35η θέση με βάση τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν. Παρά το γεγονός πως το επενδυτικό κλίμα που επικράτησε στην Ευρώπη το 2016 ήταν πρωτόγνωρο, σημειώνοντας ιστορικά υψηλά με 5.845 άμεσες ξένες επενδύσεις, καταγράφοντας αύξηση 15% σε ετήσια βάση, η Ελλάδα της υψηλής φορολογίας που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση και των τεράστιων γραφειοκρατικών προβλημάτων  δεν κατάφερε αν επωφεληθεί. Τα νούμερα είναι τραγικά. Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 13 άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες δημιούργησαν 111 νέες θέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα, το σύνολο των νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα ξένων επενδύσεων, ήταν 259.673 (σε ετήσια βάση παρουσίασε αύξηση 19%).

Ας αναλύσουμε τα λόγια του πρωθυπουργού περί αναπτυξιακού οράματος και άμεσων ξένων επενδύσεων. Είμαι σίγουρος ότι ο Κος Τσίπρας έχει ένα όραμα για την χώρα. Ίσως διαφωνεί κάποιος για το περιεχόμενο του οράματος , ίσως συμφωνεί κάποιος άλλος για το περιεχόμενο του οράματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ωστόσο θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει όραμα. Ένα σχέδιο για να υλοποιηθεί χρειάζονται ανθρώπινοι πόροι και χρήματα. Οι ανθρώπινοι πόροι δυστυχώς κάθε χρόνο λιγοστεύουν στη χώρα μας, αφού αξιόλογα νέα μυαλά εγκαταλείπουν την Ελλάδα προκειμένου να αναζητήσουν την επαγγελματική τους τύχη σε πιο οργανωμένες χώρες.  Τα χρήματα από την άλλη υπάρχουν. Πολλοί ξένοι οίκοι ή μεγάλες εταιρείες είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην χώρα μας στον τουρισμό, στα logistics, στη ναυτιλία και στην ενέργεια. Όλοι αυτοί οι επενδυτές βλέπουν την δυναμική της χώρας ωστόσο χρειάζονται ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο να έχει ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας.  

Γιατί  λοιπόν  ο πρωθυπουργός μας είναι σίγουρος ότι όλοι αυτοί οι επενδυτές είναι έτοιμοι να επενδύσουν στην χώρα μας;
Ίσως γιατί σε 6 – 16 μήνες θα έχουμε προεκλογικές προετοιμασίες με ότι συνεπάγεται για την στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δυσλειτουργία του κράτους .

Ίσως γιατί αλλάζουμε κάθε 2 χρόνια φορολογικό, ασφαλιστικό και επενδυτικό νόμο.

Ίσως γιατί η γραφειοκρατία καλά κρατεί

Ίσως γαιτί η χρηματοδότηση από τα χρηματοπιστωτικά ελληνικά ιδρύματα είναι τόσο πενιχρή που πολλές επιχειρήσεις φεύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση

Ίσως γιατί εμπορικές υποθέσεις παίρνουν πολλά χρόνια να εκδικασθούν απ΄ τα αστικά δικαστήρια.

Ας δώσουν οι υπεύθυνοι κάποιες πειστικές απαντήσεις στα funds προκειμένου να τους πείσουν να φέρουν άμεσα (τα επόμενα 5 χρόνια) 100 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία και όταν αλλάξει η κυβέρνηση μετά από 18 ή λιγότερο μήνες τότε δεν θα βγουν στα πεζοδρόμια οι σημερινοί κυβερνώντες πολεμώντας τις ξένες επενδύσεις που θα φέρει η επόμενη κυβέρνηση. Εξάλλου οι κυβερνώντες την χώρα σήμερα αντέδρασαν με αυτόν τον τρόπο από το 2012-2014. Ας πείσουν του ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν στην χώρα μας 200 δις εως το 2030 έχοντας στο μυαλό ότι εφόσον  αναλάβει  την εξουσία μετά τις εκλογές  άλλη κυβέρνηση δεν θα βγουν στους δρόμους φωνάζοντας «έξω οι πουλημένοι του κεφαλαίου»... «Έξω τα καθάρματα της ολιγαρχίας».

Αυτό που χρειάζονται λοιπόν οι επενδυτές είναι η ύπαρξη  σαφήνειας, εγγύησης σταθερότητας  πολιτικής και οικονομικής. Μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες σοβαροί επενδυτές με μακροπρόθεσμα σχέδια θα επενδύσουν στη χώρα μας, αλλιώς η Ελλάδα  θα αποτελεί επενδυτικό παράδεισο για βραχυπρόθεσμες τζογαδόρικες επενδυτικές ευκαιρίες χωρίς προοπτική και αναπτυξιακό ορίζοντα.

Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT
Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων