Ερχονται νέα κεφάλαια 750 εκατ. ευρώ για την ελληνική καινοτομία

Ερχονται νέα κεφάλαια 750 εκατ. ευρώ για την ελληνική καινοτομία

Η Ελλάδα γίνεται ελκυστική για τους επενδυτές ενώ ταυτόχρονα κερδίζει την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας αγοράς, εκτιμά ο Δρ. Λαμπρόπουλος. Τα σχέδια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

Με τουλάχιστον τρία νέα fund τους επόμενους έξι με οκτώ μήνες τα οποία θα έχουν επενδυτικά κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ το καθένα επισφραγίζεται η επιτυχία του οικοσυστήματος στην Ελλάδα και η δυναμική του κλάδου για την επόμενη μέρα.

Όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Δρ. Λαμπρόπουλος, σε πάνελ που συμμετείχε στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond τους επόμενους 6-8 μήνες αναμένουμε τη δημιουργία 2-3 νέων funds ύψους 200 εκατ. - 250 εκατ. επιπέδου «growth».

Ειδικότερα διευκρίνισε ότι πλέον βρισκόμαστε στη λογική μεγαλύτερων funds με αποτέλεσμα και η μόχλευση - ιδιωτική συνεισφορά να είναι μεγαλύτερη. «Επίσης, η προσοχή μας είναι στραμμένη και σε τομείς αιχμής, όπως λ.χ. της βιοτεχνολογίας αλλά και των life sciences, οπότε ως οργανισμός εξετάζουμε και τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ισχυρές συνέργειες και να στηρίξουμε vertical funds σχεδιάζοντας νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία» είπε ο κ Λαμπρόπουλος.

«Στόχος να μπούμε και σε κάποια verticals, όπως για παράδειγμα η βιοτεχνολογία: κλάδος με υψηλό ρίσκο, αλλά μεγάλη απόδοση και διαθέσιμο ταλέντο» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο τα δύο τελευταία χρόνια (2021-2023) έχουν συσταθεί 16 νέα επενδυτικά ταμεία (VC/PE) που διαχειρίζονται κεφάλαια άνω του 1 δισ., με το μερίδιο της ΕΑΤΕ να ξεπερνά τα 400 εκατ. και τα οποία έχουν ήδη υλοποιήσει 55 επενδύσεις.

Οι επενδύσεις αυτές από την πλευρά του δημοσίου είναι μεγαλύτερες από το σύνολο των κεφαλαίων που έχει επενδυθεί τα τελευταία 20 χρόνια από αντίστοιχα προγράμματα (ΤΑΝΕΟ-JEREMIE-Equifund), σηματοδοτώντας την ωρίμανση και τη δυναμική εξέλιξη του οικοσυστήματος των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα.

πηγή euro2day.gr