Δ. Αλμυρού: Προγραμματική με το Πανεπιστήμιο για ανάδειξη της ιστορικής σημασίας των ελαιώνων της περιοχής

Δ. Αλμυρού: Προγραμματική με το Πανεπιστήμιο για ανάδειξη της ιστορικής σημασίας των ελαιώνων της περιοχής

Στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναρτήθηκε

πριν από λίγες μέρες η εγκριτική απόφαση για το ποσό των 50.000 ευρώ που αφορά στα χρήματα που θα καταβάλλει μέσω προγραμματικής σύμβασης ο δήμος Αλμυρού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανάδειξη των ιστορικής σημασίας ελαιώνων της περιοχής του. Η συνεργασία αφορά στην εκπόνηση εφαρμοσμένου ερευνητικού έργου με τίτλο «Ανάδειξη της ευεργετικής δράσης επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου του δήμου Αλμυρού (Δημοτική Ενότητα Αλμυρού, Σούρπης, Πτελεού και Ανάβρας)».

Μέσω του ερευνητικού προγράμματος που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης παρουσιάστηκαν ήδη σε ημερίδα, αφενός θα αναδειχθεί η διατροφική αξία των προϊόντων βρώσιμης ελιάς και ελαιόλαδου της περιοχής, αφετέρου η προστιθέμενη αξία της βιοδραστικότητας των εκχυλισμάτων βρώσιμης ελιάς και ελαιόλαδου.

Ο δήμος προσβλέπει η παραγωγή πιστοποιημένων, καινοτόμων και μοναδικών προϊόντων από τον ελαιώνα ότι θα προσελκύσει τις εταιρίες τυποποίησης και μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων να επενδύσουν στα προϊόντα της βρώσιμης ελιάς και του ελαιόλαδου. Θα εισαχθούν νέα προϊόντα επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου αλλά και πρώτων υλών από εκχυλίσματα ελιάς και ελαιόλαδου στην ελληνική και παγκόσμια αγορά με πιστοποιητικά και πλήθος πρωτοποριακών αναλύσεων και μεθοδολογίας. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα να επενδύσουν τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε νέες τεχνολογίες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναχαίτιση της φυγής εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό (brain-drain).

Ο ελαιώνας των περιοχών, στις οποίες εφαρμόζεται το πρόγραμμα, είναι από τους παλαιότερους ελαιώνες της χώρας μας με παγκόσμια Ιστορία σχεδόν 3.000 ετών, αποτελεί σημείο αναφοράς και σημαντική ευκαιρία τοπικής ανάπτυξης.

Καταλαμβάνει έκταση 43.000 στρεμμάτων με περίπου 760.000 δέντρα. Αποτελεί αμιγή μη γραμμική καλλιέργεια με ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας (η πλειοψηφία είναι ηλικίας άνω των 400 ετών) των οποίων οι κορμοί τους εμφανίζουν βαθιές πτυχώσεις.