Δ. Αλμυρού: Εκδήλωση για την ανάδειξη της τοπικής ελαιοκομίας

Δ. Αλμυρού: Εκδήλωση για την ανάδειξη της τοπικής ελαιοκομίας

Ο Δήμος Αλμυρού και το  ΔΣ του Συνδέσμου Παραδοσιακών Ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας

“OLIVETO MAGNES”, σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Πτελεού κατά την οποία θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης της βιοδραστικότητας της σύστασης του ελαιόλαδου των παραδοσιακών ελαιώνων ΝΔ Μαγνησίας  και της επίδρασής τους στην ανθρώπινη υγεία και μακροζωία.

Την εν λόγω μελέτη έχει αναλάβει και πραγματοποιεί το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό την εποπτεία του Καθηγητή κου Δ. Κουρέτα, θα έχει συνολική διάρκεια τριών ετών, τελεί υπό την αιγίδα και χρηματοδοτείται καθ’ ολοκληρία από το Δήμο Αλμυρού.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τον πρώτο κύκλο μελέτης αντιπροσωπευτικά δείγματα ελαιόλαδου των παραγωγών της περιοχής υποβλήθηκαν στα αυστηρά και λεπτομερή πρωτόκολλα ελέγχου, στα οποία υποβάλλεται κάθε προϊόν σύμφωνα με τον Εγκεκριμένο από την ΕΕ Κανονισμό Πιστοποίησης AFQ της FOODOXYS( Τεχνοβλαστού του Παν/μιου Θεσσαλίας),  για την εκτίμηση της ικανότητας της σύστασής του να εξουδετερώνει ένα πλήθος συνθετικών και φυσικών ελεύθερων ριζών.

Παράλληλα, ελέγχθηκε η ικανότητα πρόληψης βλαβών στο DNA, επαγόμενων από την δράση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις. Τέλος, εκτιμήθηκε η ικανότητα να προστατεύει σημαντικά ενδογενή βιομόρια, από οξειδωτικές βλάβες που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και συσχετίζονται σε μελέτες με καρδιαγγειακά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις και τον καρκίνο.

Κατά το πέρας της εν λόγω μελέτης ο ελαιώνας της ΝΔ Μαγνησίας θα λάβει το Ειδικό Σήμα Ευρωπαϊκής  Πιστοποίηση AFQ και θα είναι από τους πρώτους  ελαιώνας παγκόσμια που θα υποβληθούν  σε αυτού του είδους τα πρωτόκολλα.

Το σήμα θα αναδείξει  τεκμηριωμένα και αδιαμφισβήτητα την  αξία των  τοπικών ελαιοκομικών προϊόντων  ενισχύοντας σημαντικά την  προστιθέμενη εμπορική αξία της ελιάς και του ελαιόλαδου της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας. Παράλληλα θα αποτελέσει εξαιρετικό εργαλείο προβολή της Τοπικής Ελαιοκομίας και των συγκριτικών της Πλεονεκτημάτων της  σε παγκόσμιο επίπεδο.