Αντετοκούνμπο: Το χρονικό της υπογραφής του συμβολαίου των 228,2 εκατομμυρίων δολαρίων

Αντετοκούνμπο: Το χρονικό της υπογραφής του συμβολαίου των 228,2 εκατομμυρίων δολαρίων

Είναι το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ

Έξι ημέρες πριν εκπνεύσει η διορία της 21ης Δεκεμβρίου, το Μιλγουόκι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συμφώνησαν σε πενταετή (4+1) επέκταση της συνεργασίας τους έναντι 228,200,000 δολαρίων.

Η διαδικασία που οδήγησε στην απόφαση, αποτελούνταν από μια σειρά συναντήσεων, ένα «έξυπνο» δώρο γενεθλίων από τους συμπαίκτες του, συνομιλίες σχετικά με τη δέσμευση των Μπακς για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού ρόστερ και εμπιστοσύνη στον ατζέντη του Γιάννη, Αλεξ Σαράτση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Εκτός γηπέδου, σχετικά με ατζέντες και συμβόλαια, αυτό δεν είναι για εμένα... Δεν είμαι επικεντρωμένος σε αυτό» είχε πει ο Αντετοκούνμπο λίγες ημέρες πριν. «Όχι ότι δεν με νοιάζει. Προφανώς με νοιάζει. Είναι μια πολύ μεγάλη απόφαση.  Πιθανώς μια από τις μεγαλύτερες αποφάσεις που θα λάβω στη ζωή μου. Χρειάζομαι απλώς τον ατζέντη μου να επικεντρωθεί σε αυτό για να μπορέσω μα επικεντρωθώ στο να είμαι έτοιμος το Σάββατο για το πρώτο παιχνίδι της preseason».

Το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ διατηρεί τον Γιάννη με τους Μπακς μέχρι τη σεζόν 2025-26.

Μόλις πριν από 13 χρόνια, ο Αντετοκούνμπο, τότε ένας αδύνατος 13χρονος, άρχισε να παίζει ανταγωνιστικά μπάσκετ για πρώτη φορά στη ζωή του. Αυτό βοήθησε τον Αντετοκούνμπο και τον μεγαλύτερο αδερφό του, Θανάση, να φύγουν από τους δρόμους όπου πουλούσαν εμπορεύματα για να βοηθήσουν την οικογένειά τους και να περνάνε χρόνο σε γυμναστήρια, όπου και οι δύο άνθισαν σε επαγγελματίες παίκτες μπάσκετ και άνοιξαν τον δρόμο για τα μικρότερα αδέλφια τους, τον Κώστα και τον Αλεξ, που επίσης έγιναν επαγγελματίες παίκτες.

Αυτή δεν ήταν μόνο μια σημαντική στιγμή για αυτόν και τους Μπακς, αλλά και για ολόκληρο το NBA: Αποδείχθηκε ότι οι σούπερ σταρς δεν φεύγουν πάντα για μεγαλύτερες αγορές. Ο Giannis το απέδειξε μένοντας στην ομάδα που τον ανέδειξε η οποία αποτελεί την μικρότερη αγορά της λίγκας.

Τώρα, μετά από τέσσερις συμμετοχές σε ομάδες All-NBA, τέσσερις συμμετοχές σε All-Star games, δύο βραβεία MVP και ένα βραβείο καλύτερου αμυντικού παίκτη του πρωταθλήματος, ο Αντετοκούνμπο έγινε ο παίκτης με το υψηλότερο συμβόλαιο στη λίγκα.

Η απόφαση να παραμείνει στο Μιλγουόκι δεν ήταν απλή και ήρθε μετά από πολλές συζητήσεις για τον Αντετοκούνμπο και τον εσωτερικό του κύκλο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Giannis εξέταζε την απόφαση τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι Μπακς κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία, εν μέρει, με μια κρίσιμη συνάντηση των συνιδιοκτητών της ομάδας, Μαρκ Λάσρι και Γουές Εντενς με τον ατζέντη του Γιάννη, Αλεξ Σαράτση στις 12 Δεκεμβρίου στο Σικάγο.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ο Μπακς κατάλαβαν ότι ο Αντετοκούνμπο και ο κύκλος του ήθελαν να κερδίσουν πρώτα απ' όλα. Οπότε οι προσπάθειές τους σε αυτές τις συναντήσεις βασίστηκαν στο να πείσουν τον Γιάννη για το όραμά να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό ρόστερ.

Καθώς οι συνομιλίες συνεχίστηκαν σε θετική κατεύθυνση, ο τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας, Τζον Χορστ συναντήθηκε με τους ατζέντες του Γιάννη, Αλεξ Σαράτση και Γιώργο Πάνου, τη Δευτέρα, και οι δύο πλευρές εργάστηκαν πάνω στις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Αυτή τη στιγμή ο Γιάννης έχει εγγυημένα 256 εκατομμύρια δολάρια για τις επόμενες έξι σεζόν.

Ενώ η παραπάνω ήταν μια κρίσιμη συνάντηση στη διαδικασία, δεν ήταν η μόνη που πραγματοποιήθηκε για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της περιορισμένης του άδειας στην Ελλάδα, ο Αντετοκούνμπο επέστρεψε στο Μιλγουόκι στις 29 Νοεμβρίου.

Λίγες μέρες μετά, ο σούπερ σταρ συναντήθηκε με τον Σαράτση για να συζητήσει τα πάντα σχετικά με το μέλλον του.

Στις 5 Δεκεμβρίου οι Λάσρι και Εντενς συνάντησαν τον Αντετoκούνμπο και τον Σαράτση για πρώτη φορά από κοντά και τότε ήταν που οι Μπακς παρουσίασαν επίσημα στον Giannis το πενταετές συμβόλαιο των 228,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Ο Αντετοκούνμπο πήρε τις πληροφορίες που ήθελε και τους είπε ότι θα πάρει μια απόφαση μόλις είχε χρόνο να επεξεργαστεί τα πράγματα.

Ο Giannis έγινε 26 την επόμενη μέρα και οι Μπακς προπονήθηκαν ως ομάδα για πρώτη φορά στη σεζόν 2020/21. Μετά την προπόνηση ο συμπαίκτης του και δύο φορές All-Star, Κρις Μίντλετον ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι είχε σχεδιάσει με τον Πατ Κόνατον να χρησιμοποιήσει τα γενέθλια ως τρόπο για να βεβαιωθεί ότι ο συμπαίκτης του γνώριζε πώς ένιωθε η υπόλοιπη ομάδα για το μέλλον του Αντετοκούνμπο στους Μπακς.

«Εγώ και ο Κόνατον πιστεύουμε ότι το τέλειο δώρο σε αυτόν από όλους τους συμπαίκτες του θα ήταν να του δώσουμε ένα στυλό», είπε ο Μίντλετον. «Έτσι, θα βάλουμε 19 στυλό στο ντουλάπι του για τα γενέθλιά του. Του είπα ότι πρέπει να είναι μερικά από τα καλύτερα δώρα γενεθλίων που έχει πάρει ποτέ. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι θα το απολαύσει και θα το χρησιμοποιήσει».

Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 10 Δεκεμβρίου, οι Μπακς πραγματοποίησαν αυτό που χαρακτηρίστηκε ως οικείο δείπνο με τον Αντετοκούνμπο, βασικούς παίκτες όπως οι Μίντλετον, Μπρουκ Λόπεζ και Κόνατον, καθώς και τον προπονητή Μάικ Μπούντενχολζερ και το προπονητικό τιμ. Το δείπνο παρείχε σε όλους την ευκαιρία να συζητήσουν το μέλλον ενώ ήταν ακόμη μια ευκαιρία να αποδείξει η ομάδα την δέσμευσή της στον Γιάννη.

Με τον Αντετοκούνμπο να έχει πλέον υπογράψει, οι Μπακς εμφανίζονται ανταγωνιστικοί για τα επόμενα χρόνια. Το αστέρι τους μπορεί τώρα να κάνει αυτό που ήθελε που είναι να επικεντρωθεί στο παιχνίδι που αγαπά τόσο πολύ. Αν και οι εξωαγωνιστικοί περισπασμοί ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί, η πίεση να φέρει ένα πρωτάθλημα στο Μιλγουόκι για πρώτη φορά από το ’71 δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη και o Αντετοκούνμπο το γνωρίζει. Στην πραγματικότητα, είναι η πίεση που είπε ότι ήθελε όταν μετά τη ρούκι του σεζόν έγραψε στο Twitter ότι δεν θα φύγει από τους Μπακς και την πόλη του Μιλγουόκι έως ότου η ομάδα χτιστεί σε επίπεδο πρωταθλήτριας. Αυτή η ομάδα είναι εδώ και ήρθε η ώρα.

https://www.newsbeast.gr