Ανεμβολίαστοι – Σε κλοιό μέτρων από Δευτέρα για να αποφευχθεί το lockdown – Πού δεν θα μπαίνουν

Ανεμβολίαστοι – Σε κλοιό μέτρων από Δευτέρα για να αποφευχθεί το lockdown – Πού δεν θα μπαίνουν

Οι ανεμβολίαστοι τίθενται «υπό διωγμό», από κλειστούς χώρους διασκέδασης και χώρους άθλησης.

Την ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα για την προστασία από τον κοροναϊό, που θέτουν τους ανεμβολίαστους σε ένα ιδιότυπο lockdown, καθώς κατά βάση αυτούς αφορούν οι απαγορεύσεις.

Με δηλωμένους τους φόβους για έξαρση κρουσμάτων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω και της λειτουργίας των σχολείων, ειδικοί και κυβέρνηση θεωρούν ότι η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων είναι κομβικής σημασίας ώστε να συγκρατηθεί η εξάπλωση του ιού και να αποφευχθεί τυχόν μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υποχρεωτικότητα διενέργειας 2 rapid test για όσους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν εχουν εμβολιαστεί, με δικά τους έξοδα.

Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι τίθενται «υπό διωγμό», από κλειστούς χώρους διασκέδασης και άθλησης.

Τα μέτρα
Ειδικότερα, από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου: οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.  Δηλώνεται στο gov,gr.

Δύο rapid test την εβδομάδα προβλέπονται για όσους εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης  όλων των βαθμίδων, στον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και τους εργαζόμενους σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές, χορευτικές παραγωγές.

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Το εάν έχουν όντως κάνει το τεστ οι εργαζόμενοι θα αποδεικνύεται με την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ τα παιδιά 5 έως 12 ετών θα κάνουν self test.

Από 13 Σεπτεμβρίου πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές. Οι ΚΟΜΥ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο από εμβολιασμένους ή ανθρώπους με συμπτώματα.

Χώροι διασκέδασης – άθλησης

Οι ανεμβολίαστοι τίθενται «υπό διωγμό», από κλειστούς χώρους διασκέδασης και άθλησης. Ειδικότερα από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου:

Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.
Οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι άθλησης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο του αθλητικού χώρου με την εφαρμογή covid free app.
Οι κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είναι ανοιχτοί για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνουν έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.
Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνουν έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.
Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης δικαιούται να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι.
Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς χώρους υψηλής συνάθροισης θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.

Μετακινήσεις
Για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων ισχύουν τα εξής:

Για ταξίδι με πλοία, αεροπλάνα, τρένα, ΚΤΕΛ, χρειάζεται: Rapid test 48 ωρών, το οποίο κοστίζει 10 ευρώ και επιβαρύνει οικονομικά αποκλειστικά τον ταξιδιώτη.
Για ΜΕΤΡΟ, Τραμ, Λεωφορεία, Τρόλεϊ: Χωρίς Τεστ – μόνο μάσκα
Το κόστος των τεστ
Την Παρασκευή δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα ανώτατα όρια των τιμών για το μοριακό και το rapid τεστ.

Για το τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου PCR:

* ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των 40 ευρώ

ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 20 ευρώ.
Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ.
Οι ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Πρόστιμα
Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στις περιπτώσεις του PCR και του rapid επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στην περίπτωση του τιμοκαταλόγου επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

πηγή:in.gr