Ανακοίνωση σχετικά με «Διακοπή αλιείας τόννου (BFT) λόγω εξάντλησης της εθνικής ποσόστωσης»

Ανακοίνωση σχετικά με «Διακοπή αλιείας τόννου (BFT) λόγω εξάντλησης της εθνικής ποσόστωσης»

Αναφορικά με το θέμα σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία παραγωγής αλιείας τόννου, όπως αυτά καταχωρούνται στη βάση του ΟΣΠΑ, η ετήσια εθνική ποσόστωση για το έτος 2023 πλησιάζει το όριο εξάντλησής της.

Βάσει των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι από Κυριακή 7 Μαΐου 2023 διακόπτονται όλες οι αλιευτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την αλιεία του είδους. Κατόπιν τούτου, το αργότερο μέχρι την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 και ώρα 24:00, οι κυβερνήτες/πλοιοκτήτες των αλιευτικών σκαφών με άδεια αλίευσης τόννου υποχρεούνται:
1. να έχουν ολοκληρώσει τις αλιευτικές τους δραστηριότητες
2. να καταπλεύσουν εγκαίρως σε καθορισμένο λιμένα εκφόρτωσης
3. να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της εκφόρτωσης,
4. να προβούν στην ηλεκτρονική καταγραφή των αλιευμάτων τόννου, στην εφαρμογή του eBCD,
5. να προβούν στην υποβολή δεδομένων ημερολογίου αλιείας μεσώ της εφαρμογής ERS του ΟΣΠΑ

Επιπλέον επισημαίνεται ότι οι αχρησιμοποίητες ετικέτες σήμανσης (ετικέτες ουράς), δεν επιστρέφονται, φυλάσσονται με ευθύνη του πλοιοκτήτη του σκάφους και δύναται αυτές να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επανέναρξης της περιόδου αλίευσης.

Μετά το πέρας της ανωτέρω ημερομηνίας, οι άδειες αλίευσης τόννου που χορηγήθηκαν δυνάμει της υπ’ αριθ. 10/5399/09.01.2023 (ΑΔΑ: ΨΡ7Δ4653ΠΓ-8ΑΛ) «Χορήγηση αδειών αλίευσης τόννου (Thunnus thynnus) για το έτος 2023» Απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του ΥΠΑΑΤ, αναστέλλονται.

Οι υπηρεσίες αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες κοινοποιείται το παρόν, καλούνται να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους πλοιοκτήτες.