Αλ. Μεϊκόπουλος:«Να μην μείνουν χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες χωρίς περίθαλψη»

Αλ. Μεϊκόπουλος:«Να μην μείνουν χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες χωρίς περίθαλψη»

Με την «πλάτη στον τοίχο» βρίσκονται σήμερα αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δεν έχουν ακόμα εξοφλήσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ. Από αύριο 01/06/2023 κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ λήγει 31/05/2023.

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που σε χρόνια πανδημίας, απανωτών lockdown, ενεργειακής κρίσης και ραγδαίας ακρίβειας μοιραία σώρευσαν χρέη και οφειλές κινδυνεύουν να χάσουν το κοινωνικό δικαίωμα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φρόντισε να δώσει εγκαίρως καθολική παράταση για την ασφαλιστική ικανότητα των επαγγελματιών οι οποίοι έχουν οφειλές και χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι σήμερα, για να εξασφαλίσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αγρότης τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική του κάλυψη μέχρι το 2024 θα πρέπει να καταβάλει άμεσα ποσά εκατοντάδων ευρώ που αντιστοιχούν στις ετήσιες εισφορές του κλάδου υγείας ανάλογα την κλάση που είχε το 2022. Στα 660 ευρώ διαμορφώνεται το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την 1η κλάση και στα 792 ευρώ για τις κλάσεις από την 2η έως και την 6η.

Η ΝΔ που μνημόνευσε και συνεχίζει να μνημονεύει τη μεσαία τάξη στην προεκλογική της εκστρατεία φαίνεται πως ξέχασε να τη συμπεριλάβει στις πολιτικές της…
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις προγραμματικές του δεσμεύσεις προτείνει την άμεση λήψη μέτρων για έμπρακτη ανακούφιση των επαγγελματιών και των αγροτών με:
•    νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις,
•    κούρεμα βασικής οφειλής και
•    μακρά περίοδο αποπληρωμής.
Λύσεις άμεσες, απτές που δίνουν οικονομική «ανάσα»  και απαντούν και στο θέμα της περίθαλψής τους.
Καλούμε έστω και καθυστερημένα την υπηρεσιακή κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες επαγγελματίες. Η υγεία των πολιτών παραμένει αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό.
Το Γραφείο Τύπου