Αγωγή υπαλλήλου κατά του Δήμου Αλμυρού για την καταβολή μισθολογικής διαφοράς

Αγωγή υπαλλήλου κατά του Δήμου Αλμυρού για την καταβολή μισθολογικής διαφοράς

Το ποσό των 3.216 ευρώ με το νόμιμο τόκο θα πρέπει να καταβάλει ο Δήμος Αλμυρού με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκανε δεκτή την αγωγή που είχε καταθέσει υπάλληλος διεκδικώντας την καταβολή μισθολογικής διαφοράς. Πάντως, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να ασκηθεί έφεση κατά της προαναφερόμενης απόφασης από τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Αλμυρού.

Ο Δήμαρχος - Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος εισηγούμενος το παραπάνω θέμα είπε τα ακόλουθα:
Κοινοποιήθηκε στο Δήμο μας η αριθ. 910/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, επί αγωγής της υπαλλήλου του Δήμου μας, (με ομοδικία), διεκδικώντας την καταβολή μισθολογικής διαφοράς.
Επί του θέματος αναζήτησα την νομική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Δήμου μας, ο οποίος μου απέστειλε σχετική επιστολή που
αναφέρει:
«Η δημοτική υπάλληλος άσκησε την από 5-10-2017 αγωγή κατά του Δήμου Αλμυρού, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (με ομοδικία), διεκδικώντας την καταβολή μισθολογικής διαφοράς.
Το Δικαστήριο εξέδωσε την αριθ. 910/2020 απόφασή του με την οποία υποχρεώνει τον Δήμου Αλμυρού την καταβολή στην εν λόγω ενάγουσα, ποσού (3.216,00) € με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της παρούσας και μέχρι της ολοσχερούς εξοφλήσεως του ποσού.
Στο άρθρο 72 παρ. 2 εδαφ. Β΄ του Ν. 3852/2010, όπως σήμερα ισχύει, αναφέρεται, «Προκειμένου για μισθολογικές απαιτήσεις, κάθε μορφής, περιλαμβανομένων και των επιδομάτων, δεν είναι δυνατή η παραίτηση από την άσκηση ενδίκων μέσων, ο δικαστικός συμβιβασμός…..».

Επειδή φρονώ ότι η επίδικη διαφορά (και η κατάταξή της) δεν είναι δυνατόν να καταβληθεί νόμιμα προς την ενάγουσα, ούτε υπάρχει διαμορφωμένη νομολογία ανωτάτων δικαστηρίων επί του νομικού ζητήματος και υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να ασκηθεί Έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.
Κατόπιν των ανωτέρω ο Πρόεδρος εισηγήθηκε την άσκηση έφεσης κατά της αριθ. 910/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να αποφασίσουν σχετικά.
Η Οικονομική Επιτροπή μετά από διαλογική συζήτηση, έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 καθώς και την εισήγηση του θέματος, αποφάσισε ομόφωνα και έδωσε εντολή στο Νομικό Σύμβουλο του Δήμου Αλμυρού με πάγια αντιμισθία, κο Αλέξανδρο Κοσμά, Δικηγόρο παρά του Αρείου Πάγου, με ΑΜ του ΔΣΒ (361), όπως προβεί στην άσκηση έφεσης κατά της αριθ. 910/2020 απόφασης
του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Διαδικασία Εργατικών Διαφορών), ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου, να προσδιορίσει και να υποστηρίξει αυτή, όποτε ορισθεί δικάσιμος, καθώς και σε κάθε μετ΄ αναβολής.