Αγκαλιά σε οικογένεια βρήκαν δυο ορφανά αδελφάκια από το Ορφανοτροφειο

Αγκαλιά σε οικογένεια βρήκαν δυο ορφανά αδελφάκια από το Ορφανοτροφειο

Γεγονός η πρώτη υιοθεσία με τον νέο νόμο – Προς διεκπεραίωση άλλα 20 αιτήματα για υιοθεσίες και αναδοχές
 
Δικό τους σπιτικό στον Βόλο ετοιμάζονται να αποκτήσουν αυτή την εβδομάδα δύο ορφανά παιδάκια. Πρόκειται για δύο αδερφούλες, που εδώ και καιρό φιλοξενούνταν σε ίδρυμα. Η υποψήφια θετή οικογένειά τους κρίθηκε κατάλληλη από την κοινωνική έρευνα για να αναλάβει τη φροντίδα τους και πέρασε επιτυχώς την εκπαίδευση. Είναι πλέον θέμα χρόνου το σπιτικό της να γεμίσει χαμόγελα και ευτυχία.

Πρόκειται για την πρώτη υιοθεσία, που επιτυγχάνεται στην πόλη μετά την ισχύ του νόμου 4538, ο οποίος εφαρμόστηκε πρακτικά από τον Ιούλιο του 2019 και έχει ήδη ορατά αποτελέσματα. Ο νέος νόμος «χτύπησε» τη γραφειοκρατία και συντόμευσε την πολύχρονη αναμονή στην οποία υποβαλλόταν δεκάδες ζευγάρια από τη Θεσσαλία, των οποίων η θετική πρόθεση εξαντλούταν πολλές φορές στο χρονοβόρο της διαδικασίας.

Η σύνδεση της οικογένειας έγινε μέσω της πλατφόρμας υιοθεσιών Anynet.gr με διαφανείς διαδικασίες χωρίς παρεμβολή ανθρώπινου παράγοντα.

Η κοινωνική λειτουργός της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Κωνσταντίνα Καλέση λέει: «Εμείς ως κοινωνικές υπηρεσίες ολοκληρώνουμε την κοινωνική έρευνα και μετά την εκπαίδευση γίνεται εγγραφή στο εθνικό μητρώο. Από την άλλη οι συνάδελφοι από τις δομές παιδικής προστασίας έχουν καταγράψει τα παιδιά τους σε αντίστοιχο εθνικό μητρώο και το ταίριασμα γίνεται με τρόπο ηλεκτρονικό βάσει ερωτηματολογίου που συμπληρώνουν οι γονείς».

Οι δύο αδερφούλες είναι τυχερές που έχουν πλέον δική τους οικογένεια. Το εθνικό μητρώο μετρά πανελλαδικά 2.500 παιδιά που περιμένουν οικογενειακή αποκατάσταση, είτε με τη διαδικασία της υιοθεσίας, είτε της αναδοχής.

Δυστυχώς δεν είναι όλα νομικά ελεύθερα για να προχωρήσουν οι αντίστοιχες διαδικασίες. Αρκετά από αυτά φιλοξενούνται σε ιδρύματα, καθώς δεν έχουν τελεσιδικήσει οι υποθέσεις της γονικής μέριμνας, ενώ άλλα είναι μεγάλης ηλικίας και προτιμούν να συνεχίσουν να φιλοξενούνται σε ιδρύματα αντί να αποκτήσουν δική τους οικογένεια.

Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι ο προσανατολισμός των παιδιών στην οικογενειακή φροντίδα και όχι την ιδρυματική. Γι’ αυτό όσοι προτίθενται να πάρουν αδέρφια, είτε για αναδοχή είτε για υιοθεσία μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Τα αιτήματα

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας δρομολόγησε το 2020 για ικανοποίηση 10 αιτήματα για υιοθεσίες στον Βόλο και τη Μαγνησία και 6 αιτήματα για αναδοχές. Αντίστοιχα το 2019, 4 αιτήματα για υιοθεσίες.

Από τη στιγμή που ξεκινά η διαδικασία μέχρι και την ολοκλήρωση η αναμονή δεν ξεπερνά τον έναν χρόνο αν και η πανδημία έχει πάει λίγο πίσω τις διαδικασίες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εύκολο να συναντηθούν όλοι μαζί οι κοινωνικοί λειτουργοί που παρακολουθούν τα παιδιά με τους κοινωνικούς λειτουργούς των υποψηφίων γονέων.

Το πρώτο βήμα που γίνεται είναι η κοινωνική έρευνα για τους υποψηφίους γονείς, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες για υιοθεσία και 3 μήνες για αναδοχή. Μετά την αποδοχή του αιτήματος ακολουθεί η εκπαίδευση που διαρκεί άλλον ένα μήνα. Τα αιτήματα παίρνουν αριθμό ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου στην πλατφόρμα και ξεκινούν διαδικασίες σύνδεσης.

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι αξιόλογο το ηλεκτρικό σύστημα αυτό και στηρίζεται στη διαφάνεια και την αξιοκρατία», σημειώνει η κ. Καλέση.

Από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι και σήμερα σε επίπεδο Περιφέρειας έχουν εκπαιδευτεί συνολικά 39 άτομα για υποψήφιοι γονείς και από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς μετά από συνεννόηση όλων των κοινωνικών λειτουργών.

Η σύνδεση

Αφού το ηλεκτρονικό σύστημα κάνει την πρόταση σύνδεσης οικογενειών και παιδιών ξεκινά η διαδικασία της γνωριμίας. Σε αυτή συνεπικουρούνται τόσο οι γονείς από κοινωνικούς λειτουργούς όσο βέβαια και τα παιδιά. Οι κοινωνικοί λειτουργοί, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση, έρχονται σε επαφή με τους κοινωνικούς λειτουργούς που παρακολουθούν το παιδί συνεπικουρούμενοι από τον κοινωνικό λειτουργό που έκανε την αίτηση. Σε επόμενη φάση γίνεται η πρώτη συνάντηση της ενδιαφερόμενης οικογένειας με το παιδί κατά κανόνα σε ένα πάρκο ή σε μία παιδική χαρά στον τόπο κατοικίας του παιδιού. Ακολουθούν πυκνές συναντήσεις των υποψηφίων γονιών με το παιδί στον τόπο κατοικίας του παιδιού και στη συνέχεια ξεκινά η διαδικασία προσαρμογής του παιδιού στην οικογένεια του. Ορίζεται δικάσιμος και το παιδί κηρύσσεται θετό τέκνο.

Στην αναδοχή η διαδικασία είναι πολύ πιο σύντομη και γίνεται βάσει υπογραφής ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του φορέα που έχει τη φροντίδα του παιδιού και των υποψηφίων γονέων.

Επιτυγχάνονται πολύ περισσότερες συνδέσεις γιατί υπάρχουν λιγότερα αιτήματα.

Επισημαίνεται ότι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ αναδοχής και υιοθεσίας είναι ότι στην πρώτη περίπτωση οι βιολογικοί γονείς του παιδιού δεν χάνουν την επιμέλειά του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάποιο χρονικό διάστημα το παιδί φιλοξενείται στην καινούργια του οικογένεια μέχρι η βιολογική του οικογένεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και το παιδί να μπορέσει να επιστρέψει σε εκείνη με ασφάλεια.

Ξεπεράστηκε η πολύχρονη αναμονή

Με την παλιά νομοθεσία οι υποψήφιοι γονείς δεν απευθύνονταν στις Διευθύνσεις Κοινωνικής Μέριμνας αλλά στις δομές φιλοξενίας των παιδιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις Κοινωνικές Υπηρεσίες τα αιτήματα μεταφέρονταν από τα ιδρύματα και υπήρχε σημαντική χρονοκαθυστέρηση. Για να επιτευχθεί σύνδεση υπήρχε αναμονή τουλάχιστον 4,5 χρόνων.

Επιπλέον, μία σημαντική τομή σε σχέση με την προηγούμενη νομοθεσία είναι ότι οι υποψήφιοι γονείς περνούν από εκπαίδευση ανάδοχων γονέων ή θετών γονέων αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι στη Μαγνησία τα σχετικά αιτήματα υποβάλλονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινωνική λειτουργός στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται αρχικώς στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας στη διοικητική υπάλληλο Χρύσα Σταμάτογλου στο τηλέφωνο 2421352619 και στη συνέχεια τους κλείνεται ραντεβού με τους κοινωνικούς λειτουργούς στη Λάρισα.

πηγή:astratv.gr