Άρθρο του Ν. Χατζηαυγουστίδη: Το σήμερα είναι αποτέλεσμα του χτες

Άρθρο του Ν. Χατζηαυγουστίδη: Το σήμερα είναι αποτέλεσμα του χτες

Ν. Χατζηαυγουστιδης Φυσικός Mcs Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Αλμυρού

 

Αν πασχίζει κανείς να συλλάβει το νόημα των καιρών μας , θα πρέπει να ερευνήσει το Παρελθόν , αναζητώντας τα μηνύματα που κρύβονται εκεί … Μόλις δεκατέσσερα χρόνια πέρασαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 22 έως την επιβολή του φασιστικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

Στο διάστημα αυτό του Μεσοπολέμου οι 6.204.684 Έλληνες (απογραφή 192 , από τους οποίους οι 1.221.849 ήταν πρόσφυγες , μεγαλούργησαν .

Εργάστηκαν σκληρά , συλλογικά και οργανωμένα , τρέφοντας μια απεριόριστη αγάπη για την πατρίδα που δημιούργησαν από την Καταστροφή.

Και να φανταστεί κανείς ότι στην αρχή της περιόδου αυτής η μέση διάρκεια ζωής του Έλληνα , λόγω φυματίωσης , ελονοσίας κ.λ.π .. , έφτανε τα 34 χρόνια (!) .

Μετά την αποκάλυψη 780.000 στρεμμάτων (το 8% των γαιών) που κάλυπταν λίμνες και έλη και την αποτελεσματική προστασία από τις πλημμύρες 1.175.000 στρεμμάτων , ο συνολικός όγκος της αγροτικής παραγωγής υπερδιπλασιάζεται χάρη στο μόχθο του Έλληνα αγρότη .

Τη δεκαετία αυτή όμως , επιτελείται και ένα δεύτερο θαύμα στη βιομηχανία , καθώς αυξάνει το σύνολο της παραγωγής με ετήσιο ρυθμό 5,4 % .

Η παραγωγή αυξάνει :

Στις μηχανολογικές βιομηχανίες κατά 346,3 % , στις κλωστοϋ-φαντουργικές 237,4 % , στις χημικές κατά κ.λ.π

Το αγροτικό και βιομηχανικό θαύμα του Μεσοπόλεμου , που συμβαίνει μάλιστα στην «καρδιά» της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης , ακολουθείται από μία εξόχως σημαντική πνευματική παραγωγή .

Οι Μυριβήλης , Βενέζης , Σκαρίμπας , Σεφέρης κ.α γράφουν αριστουργήματα , καθώς ο Μπαγιαντέρας συνθέτει το «Σαν μαγεμένο το μυαλό μου φτερουγίζει» (όταν επιτελείται το οικο-νομικό θαύμα) και ο Βασίλης Τσιτσάνης την «Αρχόντισσα».

Το Εθνικό , τότε Σεπτέμβριος 1938 , ανεβάζει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή .
Αυτή την  ανθούσα κατάσταση βρήκε στις 4 Αυγούστου 1936 ο Μεταξάς που «έκανε» τον πόλεμο .
Αλλαγές στην οικονομική πολιτική της προηγούμενης περιόδου δεν επιχείρησε να κάνει ούτε σε πρόσωπα ούτε σε προγράμματα .

Όταν τελικά οι πάνοπλοι Ιταλοί μας επιτέθηκαν τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 , διέπρατταν ένα λάθος που τους κόστισε τον πόλεμο .

Είχαν υποτιμήσει την ψυχολογία του ελληνικού λαού .

Τον αγώνα αυτού του λαού να ορθοποδήσει , μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (μετά το αγροτικό και το βιομηχανικό θαύμα που επιτέλεσε ) .

Συνεπώς την απεριόριστη αγάπη που έτρεφε αυτός ο δοκιμασμένος λαός για τις Εστίες του .

Για την πατρίδα του .
Ο πόλεμος του 40 ήταν παλλαϊκός .
Βρήκε τους Έλληνες ενωμένους .
Αυτό αγνοούσε ο εχθρός .

Tα αίτια που πυροδότησαν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διακρί-νονται αδρά σε οικονομικά, πολιτικοοικονομικά, στρατηγικά γεωπολιτικά κ. α .

Πρωτεύοντα είναι τα οικονομικά .

Η ηττημένη Γερμανία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αδυνατεί να καταβάλει τις υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις , στις οποίες υποχρεώνεται κυρίως από το Γαλλικό κυρίως ρεβανσισμό της Συνθήκης των Βερσαλλιών .

Καταχρεώνεται στα μόνα διαθέσιμα αμερικανικά κεφάλαια , που τα εισπράττει με δυσμενείς όρους για να τα καταβάλει , «άμα τη αφίξει» , στους Αγγλογάλλους νικητές .

Αυτοί τα επιστρέφουν αμέσως στους Αμερικανούς αυξημένα με τόκους έναντι των ληξιπρόθεσμων πολεμικών δανείων που είχαν συνάψει με τις ΗΠΑ στη διάρκεια του πολέμου .

Έτσι οι Αμερικανοί εισπράττουν την ίδια στιγμή διπλό τόκο πάνω στο ίδιο κεφάλαιο :

Σ’ αυτό που «πηγαίνει» στη Γερμανία και «επιστρέφει» από Αγγλία και Γαλλία .

Η Αμερική κατακλύζεται από άφθονο «άκοπο» χρήμα.

Αυτό δεν επενδύεται στην παραγωγή αλλά «παίζεται» τζογάρε-ται διαρκώς στο χρηματιστήριο , προκαλώντας «φούσκα» :

Τεχνητή υπερτίμηση αξιών .

Κάποτε όμως η φούσκα σκάει παταγωδώς με το «κραχ» του 1929 , που συμπαρασύρει σε κατάρρευση , εκτός από χρηματη-στηριακή «πυραμίδα» τους , την παγκόσμια οικονομία και αγορά.

Λίγο μετά η Γερμανία βρίσκεται με έξι εκατομμύρια ανέργους !

Οι εξαθλιωμένοι «κολασμένοι» βρίσκουν προστασία στην «εθνικιστική αγέλη» του Χίτλερ και διέξοδο στον «Ζωτικό χώρο» .

Μεταμορφώνονται από τις οικονομικές συνθήκες που επέβαλλαν οι κερδοφόροι χρηματιστές της Γουόλ Στριτ σε εκατομμύρια Χίτλερ .

Αν δεν παρουσιάζονταν ο συγκεκριμένος Αδόλφος , χιλιάδες άλλοι θα διεκδικούσαν τη θέση του .

Το μυστικό πάντως της επιτυχίας του Χίτλερ , ήταν η «Φυλετι-κή Θεωρία» του .
Αυτή άγγιξε τις πιο ευαίσθητες χορδές των Γερμανών .
Αυτή «κλωνοποιούσε» τη μορφή του σε εκατομμύρια μικρούς Χίτλερ .
Ο Αδόλφος έκρουε τις σωστές ασυνείδητες χορδές , απελευθερώνοντας τεράστιες δυνάμεις από τα «αρχαία κοιτάσματα» που κουβαλούσε κάθε Γερμανός μέσα του .
Απ’ τις … ματοβαμμένες θεότητες των αρχαίων Τευτόνων , απ’ τα «αρχέτυπα» του Υπεράνθρωπου που σκοτώνει το δράκο μαζί με τις «σατανικές δυνάμεις» … Εβραίων , Σλάβων , Τσιγγάνων και κομμουνιστών …που επιστρατεύτηκαν να «υπηρετήσουν» τη Γερμανική φυλή .
Δεν απευθύνθηκε στον εγκεφαλικό φλοιό , στην έδρα της Λογικής , αλλά στον «ερπετόμορφο εγκέφαλο» , στην έδρα του πάθους , της οργής , του φόβου και κυρίως στους αδένες , υποκαθιστώντας τις λογικές ιδέες περί Δημοκρατίας , Δικαίου , Ηθικής κ.α απ’ τη «φυλή» και το «αίμα» .

Σύμφωνα με το φασιστικό μύθο :

«Ενιαίο ανθρώπινο γένος δεν υπάρχει .
Ιστορία κι αν υπάρχει είναι μονάχα της άριας φυλής .
Οι άλλοι λαοί έχουν προορισμό να γίνουν φορτηγά ζώα , να υπηρετήσουν τη γερμανική φυλή ή να εξοντωθούν για να της ανοίξουν ζωτικό χώρο ( Λέμπενσράουμ )» .

Ο Χίτλερ εξοπλίζεται κατά παράβαση της Συνθήκης των Βερσαλλιών , που προέβλεπε τη μείωση του γερμανικού στρατού στους εκατό χιλιάδες άνδρες δίχως βαρύ οπλισμό .
Το 1939 όμως η Γερμανία παρατάσσει εκατό μεραρχίες πεζικού , έξι τεθωρακισμένες με 2.400 ευέλικτα ταχύτατα άρματα μάχης και 4.733 μαχητικά αεροσκάφη με τελειότερους κινητήρες σε σχέση με τους συμμαχικούς .
Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι το 1933 η Γερμανία δεν είχε κανένα αεροσκάφος .

Οι Άγγλοι γνωρίζουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Γερμανών και δεν αντιδρούν .
Προτιμούν να υπάρχει μια «σχετικά» εξοπλισμένη Γερμανία σαν αντίβαρο στη Γαλλία για να μη «σηκώνουν» οι Γάλλοι «κεφάλι» ( .
Οι δύο σύμμαχοι θέλουν έναν καλά εξοπλισμένο Χίτλερ ως «ανάχωμα» κατά της κομουνιστικής απειλής ( .
Αυτή ακριβώς η στάση των Αγγλογάλλων είχε γίνει και έμμονη υποψία στον Στάλιν, ότι «ενθαρρύνουν» τον Χίτλερ για να τον στρέψουν εναντίον του .
Ένα άλλο αίτιο του πολέμου ήταν η εγκαθίδρυση στην Ευρώπη εθνικιστικών δικτατορικών και φασιστικών καθεστώτων , που άρχισαν να «φυτρώνουν» μετά την επικράτηση των κομουνι-στών το 1917 και την οικονομική κατάρρευση του 1929 .
Πίσω από τις γερμανικές αγριότητες , λοιπόν της «πεινασμένης αγέλης» βρίσκονται τα οικονομικά αίτια , η κομουνιστική «απειλή» και ο ψυχρός υπολογισμός των Αγγλογάλλων .

Ο Χίτλερ ήταν το «τέλειο» δημιούργημα .

Από τότε πέρασαν κιόλας εβδομήντα επτά ολόκληρα χρόνια από τη μέρα που η χώρα μας δέχτηκε την ιταμή επίθεση της φασιστικής Ιταλίας , στις 28 Οκτωβρίου και εξήντα οκτώ από τότε που τερματίστηκε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος .

Ο πόλεμος αυτός ήταν ο πιο αιματηρός , ο πιο φονικός ο πιο καταστρεπτικός, ο πιο εκτεταμένος που γνώρισε η ανθρωπότητα .

Δεκάδες εκατομμύρια οι νεκροί , οι περισσότεροι άμαχοι , τεράστιες οι υλικές ζημιές , αμέτρητα τα ανθρώπινα δράματα .
Χρήσιμο είναι όμως σ’ αυτό το σημείο να γίνει μία σύντομη παρένθεση για να αναφερθούμε στα γεγονότα που προήλθαν της Ιταλικής επίθεσης σε βάρος της χώρας μας .
Αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ αρχίζει με εντατικό ρυθμό ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας γεγονός που μετατρέπει σύντομα σε πολεμική ολόκληρη την οικονομία της Γερμανίας .

Η ανοχή οι αντιφάσεις των συμμάχων για δικούς τους λόγους που ανέφερα παραπάνω σε μία εποχή που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άνοιξαν το δρόμο στις φασιστικές δυνάμεις για να προετοιμάσουν και να εξαπολύσουν τις ορδές τους εναντίον των λαών .

Η Ιταλική επίθεση κ’ κατάληψη της Αβησσυνίας , η κατάληψη της ανοχύρωτης Ρηνανίας από τη Γερμανία και η παραβίαση της συνθήκης των Βερσαλλιών , η εισβολή στην Αυστρία ( Άνσλους – Προσάρτηση ) κ’ μετά στην Τσεχοσλοβακία , χωρίς να υπάρξει σοβαρή αντίδραση από μέρος των δημοκρατικών δυνάμεων , έκανε να γύρει πλάστιγγα οριστικά προς το μέρος των φασιστικών δυνάμεων .

Ο δρόμος πια είχε ανοίξει για να επιτεθεί η Γερμανία ενάντια στη Γαλλία , την Αγγλία κ’ τη Σοβιετική Ένωση .

Μέσα σ’ αυτή την εξαιρετικά ταραγμένη κ’ επικίνδυνη διεθνή κατάσταση η Ελλάδα διακηρύσσει πολιτική ουδετερότητα .
Η διακήρυξη όμως της πολιτικής ουδετερότητας δε βοήθησε να αποφύγει τον πόλεμο με την Ιταλία .
Πριν όμως φτάσουμε στην κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα από την Ιταλία και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 1940 τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Δανία κ’ αποβιβάζο-νται στη Νορβηγία.
Το Μάιο του 1940 τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν αιφνιδιαστικά στο Βέλγιο κ’ στην Ολλανδία , ακολούθως διασχίζουν τις Αρδέννες κ’ εισβάλλουν στη Γαλλία .

Η Γαλλία σαρώνεται από τα Γερμανικά άρματα , στις 14 Ιουνίου οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι .

Η Αγγλία κ’ η Σοβιετική Ένωση μένουν μόνες για να αντιμετωπίσουν τη Γερμανία.

Τα γεγονότα είναι όμως ραγδαία .

Η κατάληψη της Αλβανίας από τον Μουσολίνι το 1939 αποκαλύπτει τα Ιταλικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια .

Από τότε αρχίζει μια σειρά εκφοβισμών της Ιταλίας προς την Ελλάδα με αποκορύφωμα τον τορπιλισμό του αντιτορπιλικού Έλλη ανήμερα της γιορτής της Παναγίας στις 15 Αυγούστου στο λιμάνι της Τήνου .

ALORS C’ EST LA GUERRE – ώστε λοιπόν έχουμε πόλεμο.

Με αυτή τη φλεγματική φράση στα γαλλικά απάντησε ο Ιωάννης Μεταξάς στον Εμανουέλε Γκράτσι , τον πρεσβευτή που απέδωσε το τελεσίγραφο της φασιστικής Ιταλίας, ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η αντίσταση στον Άξονα και η συμπαράταξη με τη Βρετανία , τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που πολεμούσε εκείνη την εποχή τον ναζισμό και τον φασισμό , αποτελούσε επιθυμία και απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού , η φράση του Έλληνα δικτάτορα αντικαταστάθηκε πολύ σύντομα από την επιβλητική λέξη «Όχι» στα χείλη των πολιτών στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων – έτσι πέρασε στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας και στο εθνικό επετειολόγιο .

Όταν έγινε γνωστό σε όλο τον ελεύθερο κόσμο ότι το πρωί στις 28 Οκτωβρίου η Ελλάδα απέρριψε με τόσο περήφανο τρόπο το ιταμό Ιταλικό τελεσίγραφο , ένας βαθύτερος σεβασμός για τη μικρή αυτή χώρα κατέκτησε όλους τους ανθρώπους .

Και μετά ο σεβασμός μετατράπηκε σε θαυμασμό , όταν οι πρώτες ελληνικές νίκες άρχισαν να γίνονται γνωστές .

Ο ενθουσιασμός του στρατού και η ομόφωνη θέληση του λαού για αντίσταση επιτρέπουν στους Έλληνες όχι μόνο να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη Ιταλική επίθεση με επιτυχία , αλλά κ’ να περάσουν αμέσως στην αντεπίθεση , απίστευτο και όμως αληθινό , από εκεί που ήμασταν αμυνόμενοι και ξαφνιασμένοι , γίναμε επιτιθέμενοι και νικητές .

Άξαφνα βούησε σαν παιάνας , εσείστηκε ως τεράστιο κύμα ακούστηκε «Νικάμε».

Στις 24 Νοεμβρίου παίρνουμε τη Μοσχόπολη , στις 30 το Πόγραδετς , στις 4 Δεκεμβρίου την Πρεμετή , στις 7 Δεκεμβρίου παρελαύνουμε στο Δελβίνο , στις 8 παίρνουμε τη Χειμάρα και το ίδιο απόγευμα το Αργυρόκαστρο .

Στις 10 του Γενάρη μπαίνουμε νικητές στην Κλεισούρα , άφωνη η Ευρώπη παρακολουθεί το ελληνικό θαύμα και χειροκροτεί το δίκαιο και θαυμάσιο αγώνα μας .

Οι Έλληνες δείχνουν για πρώτη φορά στη φοβισμένη Ευρώπη τι σημαίνει καθολική αντίσταση ενάντια στο φασισμό .

Ο φασισμός και ο φοβερός Άξονας ηττώνται για πρώτη φορά στα πεδία των μαχών .

Το γεγονός αυτό ασκεί τεράστια επίδραση στην ψυχολογία των λαών και είναι από τα πιο σημαντικά στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο έπαινος της Ευρώπης είναι αποκαλυπτικός.

Αντρέ Ζιντ : « Γενναίε ελληνικέ λαέ . . . Αντιπροσωπεύετε για μας τον θρίαμβο της παλικαρίσιας αρετής , της πραγματικής αξίας , εκείνης των ολιγάριθμων .
Και τι ευγνωμοσύνη αισθάνομαι για σας , γιατί ξαναδώσατε σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα εμπιστοσύνη , θαυμασμό αγάπη και ελπίδα στον άνθρωπο » .

Σαρλ Ρισέ : « Η Ελλάδα , μικρή χώρα , δεν υπήρξε ποτέ πιο μεγάλη από τον καιρό της Σαλαμίνας και του Μεσολογγίου , παρά τη μέρα που αντιστάθηκε στον τύραννο » .

Λε Κορμπιζιέ : « Η Ελλάδα μου φαίνεται η εφεδρεία της ανθρώπινης συνείδησης » .

Ακόμη και ο Χίτλερ , στο λόγο του της 4ης / Μαΐου / 1941 στο Ράιχσταγκ ομολογεί:

« Οφείλω να διαπιστώσω ενταύθα χάριν της ιστορικής δικαιοσύνης , την εξαιρετικώς γενναίαν αντίστασιν των Ελλήνων στρατιωτών . . .» .

Ο σταθμός του Β.Β.C … «Οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες , αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» .

Οι Ρώσοι βροντοφωνούν .

« Έλληνες σας ευχαριστούμε μας δώσατε χρόνο να ετοιμαστούμε μας δώσατε χρόνο να ετοιμαστούμε » .

Η Ευρώπη που γονάτισε περιμένει από την Ελλάδα την λευτεριά και τη δικαιοσύνη .

Όμως , το ελληνικό θαύμα και το ελληνικό «Όχι» του σαράντα είναι αποτέλεσμα της Ιστορίας και της κληρονομιάς τούτου του λαού που τον όρισε η Ιστορία να φυλάττει Θερμοπύλες , γιατί ο συνολικός πληθυσμός της Γης είναι σήμερα 6 εκατομμύρια ψυχές .

Δεν υπάρχει κράτος , δεν υπάρχει κοινοπολιτεία κρατών , δεν υπάρχει γωνιά επί της γης κατοικημένη , σ’ ολόκληρη την Ασία , σόλες τις χώρες της Ευρώπης , σ’ ολόκληρη την Αμερικάνικη Ήπειρο , σ’ ολόκληρη την Αφρική και την Ωκεανία που ζει κάποια ανθρώπινη κοινότητα πολιτισμένη και υπό πολιτισμό ευρισκόμενη που να σμιλεύει την πολιτιστική της προσωπικότητα , να εξελίσσεται , να προοδεύει , να εξανθρωπίζεται χωρίς να αντλεί να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους ανεπανάληπτους , αναντικατάστατους θησαυρούς του ελληνικού πνευματικού μεγαλείου .

Και στην τελευταία πολίχνη της Αφρικής και στο μικρότερο χωριό της Μαντζουρίας και στην έσχατη κοινωνική συστάδα γης , όπου ο άνθρωπος ψάχνει το φως του πολιτισμού και κάποιος δάσκαλος μαύρος , άσπρος , κίτρινος , μελαψός , βρίσκεται παρών για να μεταδώσει τούτο το φως , από της Ελλάδας τα άσβηστα αστέρια θα το πάρει και θα το χαρίσει .

Μόνο εδώ υπάρχει .

Αφαιρέστε ότι στοιχείο ελληνικό υπάρχει στο χώρο της ανθρώπινης γνώσης , όποιο στοιχείο ελληνικό υπάρχει στη σύνθεση και στη διάπλαση της ανθρώπινης προσωπικότητας και του ανθρώπινου πολιτισμού για να δείτε ότι αυτόματα αυτό το έλλογο ον , να χώνεται και να χάνεται στις σπηλιές , να τρώει ωμά βελανίδια και να γρυλίζει !

Αυτής της κληρονομιάς το φόρο ο γιος του Ιαπετού , ο Προμηθέας ο Έλληνας , ανέκαθεν τον εξοφλεί και ξοφλημένο δεν έχει .

Όσο και αν διαρκέσει η ζωή του ανθρώπου πάνω σε τούτο τον πλανήτη , την ελληνική πνευματική κληρονομιά δεν θα την ξεπεράσουν όλες μαζί οι θρησκείες , έστω και αν ενωθούν σε μία

Πόσο απλό είναι το γιατί !

Αυτοί ( Γιατί ) είμαστε οι Έλληνες !

Χαράζουμε στη ράχη του γαλάζιου ουρανού μας τρεις λέξεις , τρία ονόματα !

Ησίοδος , Όμηρος , Πίνδαρος .

Κ’ όλη η ποίηση της οικουμένης , η όποια ποίηση , από τότε που το ανθρώπινο χέρι πελέκησε τον πρώτο αριθμό μέχρις ότου πελεκάει γράμματα , θα γονατίζει και θα προσεύχεται !

Αυτοί ( Γιατί ) είμαστε οι Έλληνες !

Χαράζουμε στη ράχη του γαλάζιου ουρανού μας τρεις λέξεις , τρία ονόματα !

Πυθαγόρας , Δημόκριτος , Ευκλείδης …

Κι όλης της οικουμένης η επιστήμη , η όποια επιστήμη από τότε που το ανθρώπινο χέρι πελέκησε τον πρώτο αριθμό μέχρις ότου το ανθρώπινο χέρι θα πελεκάει μαθηματικούς τύπους και γεωμετρικά σχήματα , θα γονατίζει και θα προσεύχεται !

Αυτοί ( Γιατί ) είμαστε οι Έλληνες !

Χαράζουμε στη ράχη του γαλάζιου ουρανού μας τρεις λέξεις , τρία ονόματα !

Σωκράτης , Πλάτων , Αριστοτέλης . . .

Κ’ όλης της γης η σκέψη , η όποια σκέψη , από τότε που η ανθρώπινη γλώσσα άρθρωσε την πρώτη συλλαβή μέχρις ότου ο ανθρώπινος νους θα μας επιτρέψει να βαδίσουμε επί των δύο πελμάτων θα γονατίζει και θα προσεύχεται !

Αυτοί ( Γιατί ) είμαστε οι Έλληνες !

Χαράζουμε στη ράχη του γαλάζιου ουρανού μας τη λέξη άνθρωπος !

Και του δώσαμε νου και ψυχή και καρδιά και αισθήματα …

Χαράζουμε στη ράχη του γαλάζιου ουρανού μας τη λέξη φως !

Και τη χαρίσαμε στον άνθρωπο ! και τη λέξη αγάπη ναι αγάπη …

Και δώσαμε στην κάθε μία το σωστό και το αληθινό τους νόημα και τις χαρίσαμε όλες μαζί στον άνθρωπο να τις κάνει ζωή .

Κι από κείνη τη στιγμή ο άνθρωπος βρήκε φωνή να ψελλίσει «είμαι πολιτισμένος» .

Κι αν μια μέρα μαύρη όλης της γης η σάρκα γενεί ένα μαύρο κάρβουνο και μείνει όρθια μονάχα μια κολόνα κάποιου ελληνικού ναού , είναι αρκετή , είναι το μόνο σημάδι που μπορεί να μαρτυρήσει πως σε τούτο πάνω το μαύρο κάρβουνο κάποτε γεννήθηκε ένας πολιτισμός από σπέρμα θεϊκό !

Αυτοί ( Γιατί ) είμαστε οι Έλληνες !

Αυτόν τον μικρό λαό με την τόσο βαριά κληρονομιά , κληρονομιά πανανθρώπινη εκείνο το πρωινό της 28ης του Οκτώβρη προσπάθησαν να υποδουλώσουν οι φασίστες Ιταλοί , όμως σε διάστημα έξι μηνών υφίστανται βαριές ήττες παρόλο που η υπεροχή τους σε δυνάμεις ήταν μεγάλη κ ‘ η επίθεση που εξαπέλυσαν ήταν συντριπτική .
Δεκαέξι ελληνικές μεραρχίες ακινητοποιούν στην Αλβανία 27 Ιταλικές .
….

Και έτσι είναι που ξαφνικά , ένα πρωί του Απρίλη 1941, το μικρό ελληνικό έθνος βρέθηκε να πολεμάει με τις δύο μαζί μεγαλύτερες στη ξηρά δυνάμεις του κόσμου .

Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός ..
Έρημη Χώρα του Ελιότ .

Η στιγμή ήταν πολύ μεγάλη , όλοι το ένιωσαν .
Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας είχε διακόψει την ταχτική μετάδοση της κυριακάτικης λειτουργίας για να αναγγείλει σημαντικά γεγονότα .
Μεσολάβησε μια λιγόστιγμη σιωπή , εκατομμύρια κρατημένες ανάσες .
Η είδηση ήτανε πως στις πεντέμιση το πρωί , ο πρεσβευτής της Γερμανίας … κλπ .

Ο πρωθυπουργός είχε απαντήσει πως η Ελλάδα θα αντισταθεί .

Το αντίθετο θα ήταν αυτοδιάψευση .

Δεν είχαμε απαντήσει «Όχι» στους Ιταλούς , επειδή πιστεύαμε ότι θα τους νικούσαμε .

Είχαμε απαντήσει έτσι γιατί αυτή ήταν η επιταγή της ελληνικής ψυχής και της ελληνικής Ιστορίας .

Πίστεψε άραγε κανένας , εκείνες τις στιγμές , στο ενδεχόμενο μιας νίκης ;
Λογικά , όχι βέβαια .
Στιγμές τέτοιες δεν μοιάζουν με τίποτα .

Όταν η Ιταλία τον περασμένο Οκτώβριο , είχε επιτεθεί , όλοι θαρρούσαν πως ο αγώνας θα γίνει για την τιμή των όπλων και μόνο .
Η ομορφιά εκείνης της ώρας δεν ήταν η προσδοκία της νίκης , ήταν η απόφαση για τέλος ταιριαστό .

H νίκη είχε έρθει από τον αποχαιρετισμό ακριβώς στη ζωή, από την απόφαση να κοπούν όλες οι γέφυρες που φέρνουν πίσω.
Τώρα που η Γερμανία βροντούσε με ατσαλόφραχτη γροθιά την πόρτα της χώρας , κανένας δε γελιόταν , η ώρα ήταν πολύ δραματική για κομπασμούς .
Κι όμως , ένας άνεμος τρελής ελπίδας φύσηξε για μια στιγμή :

Που ξέρεις !

Οι νίκες της Αλβανίας ήταν ολοζώντανες , το έθνος είχε αποκτήσει μια καινούργια επίγνωση γι’ αφανέρωτες δυνατότητες του , το θαύμα έμοιαζε χώρος οικείος …
Ο επιπόλαιος παρατηρητής θα υποθέσει εδώ πως ήταν υπερτίμηση φαντασμένη κι άκριτη .

Λάθος .
Ήταν χαμογέλασμα φρεναπάτης .

Η τραγική υπερηφάνεια έχει αντιδράσεις που μπορούν να ξεγελάσουν τον απρόσεκτο .

Η λαϊκή συνείδηση , τον Απρίλη του 1941 , αντιμετώπισε με περίσκεψη την ώρα που είχε σημάνει .

Αναρωτιόταν όλοι τι θα γίνει τώρα , πως θα τελειώσει αυτό θα τελειώσει , μήπως μαζί τελειώσει και η Ελληνική Ιστορία .

Κανένας δεν ήξερε ότι ξέρουμε σήμερα :
Την έκβαση του πολέμου .

Μια Γερμανία νικήτρια , με τη Βουλγαρία στο πλευρό της , ήταν αυτόχρημα το τέλος και της ελληνικής Ιστορίας και της ελληνικής φυλής .

Τέτοιες στιγμές , έχουν βάρος αιώνων .

Σε λίγο στο βράχο της Ακρόπολης κυματίζει ο αγκυλωτός σταυρός σύμβολο βίας και σκλαβιάς και τυραννίας , βρισκόμαστε πλέον στην περίοδο της κατοχής .

Από την πρώτη στιγμή της τριπλής Κατοχής ξεκινάει η Αντίσταση του λαού μας , που προοδευτικά γιγαντώνεται .
Ο κατακτητής αναγκάζεται να διατηρεί στην Ελλάδα , σε ρόλο φρουρού , 10 ή και περισσότερες ετοιμοπόλεμες μεραρχίες της Βέρμαχτ .
Οι δυνάμεις αυτές , που του ήταν άκρως απαραίτητες για το μέτωπο , φανερώνουν τη μεγάλη συμβολή της Ελληνικής Αντίστασης στη νίκη .

Αλλά και το τίμημα της Αντίστασης αυτής ήταν μεγάλο .

Το πλήρωσαν με το αίμα τους περίπου 70.000 εκτελεσθέντες .

3 Ιουνίου 1941 : Οι πρώτες «ωμότητες» . Κάνδανος Χανίων .
«Οι Γερμανοί ανατίναξαν με δυναμίτιδα όλα τα σπίτια του χωριού Κάντανος , απαγορεύοντας την ανοικοδόμηση » .

16 Αυγούστου 1943 : Ολοκαύτωμα του Κομμένου Άρτας .
Οι χιτλερικοί εκτελούν 317 κατοίκους και πυρπολούν το χωριό .

16 Σεπτεμβρίου 1943 : Τα ολοκαυτώματα Βιάννου και Ιεράπετρας . Οι χιτλερικοί εκτελούν 451 , στην επαρχία Βιάννου Λασιθίου Κρήτης .

13 Δεκεμβρίου 1943 : Ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα.
Εκτελούν 1.104 . Όλους τους άνδρες από 14 χρόνων και πάνω .

10 Ιουνίου 1944 : Ολοκαύτωμα του Διστόμου Λιβαδειάς .
Οι Γερμανοί εκτελούν 296 γυναικόπαιδα .

Οι Γερμανοί – γράφει ο Θεοτοκάς στο Ημερολόγιο του – είναι πολύ σκληροί , όμως νοιώθεις πως η σκληρότητα τους δεν προέρχεται από μίσος .

Είναι ψυχρή , μηχανική , αποτέλεσμα της εφαρμογής επιστημονικού σχεδίου που αποβλέπει στην πραγματοποίηση ενός αντικειμενικού σκοπού στον οποίον πιστεύουν .

Πρέπει να υπογραμμιστεί – σημειώνει ο Χάγκεν Φλάισερ – ότι τα περισσότερα πληγέντα χωριά από τους Γερμανούς είχαν πραγματικά επαφές με τους αντάρτες , υπήρχε συστηματική πληροφοριοδότητηση από χαφιέδες που υπεδείκνυαν και κατασκόπευαν τα ύποπτα χωριά .

Και οι Γερμανοί με την «ψυχρή» , «μηχανική» λογική τους , είχαν επιβάλλει και μία λογιστική στο «αιτούμενο» αίμα της «εξιλέωσης» , τηρώντας με ακρίβεια τον ισολογισμό που είχαν ορίσει .

Οι Έλληνες στα εκτελεστικά αποσπάσματα , οι Έλληνες στα κρεματόρια , οι  Έλληνες στα κολαστήρια της Γκεστάπο , των SS , της Κομαντατούρας , των οδών Χέυδεν , της Κάζα ντ ΄ Ιτάλια και του Χαϊδαρίου , τα Ελληνόπουλα που κάηκαν ζωντανά σε εκκλησίες σε σχολεία , το απάνθισμα ενός λαού βασανισμένου , μα τόσο μεγαλόψυχου και γενναίου λαού .

Ο Ελληνικός λαός μέσα στη μαύρη αυτή σκλαβιά γνώρισε την αρπαγή , τη βαρβαρότητα , τη λεηλασία και την ερήμωση .
Σαυτά τα μαύρα χρόνια ότι είχε δημιουργηθεί με την εργασία του ελληνικού λαού στα 100 χρόνια της ελεύθερης ζωής του , όλα τα υλικά του αγαθά εξαφανίστηκαν .

Όμως ο Ελληνικός Λαός αντιστάθηκε ενάντια στους κατακτητές στα Ελληνικά βουνά στη Μέση Ανατολή έδειχνε ότι δεν είναι λαός ώριμος για σκλαβιά και ότι ήξερε να πεθαίνει για τη λευτεριά του .

Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο πόλεμος 1940 – 1945 .

Ήταν η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη με δυνάμεις και μέσα και όπλα δυσανάλογα .
Από τη μία ο βαρύς οπλισμός της σύγχρονης τεχνοκρατίας , από την άλλη μέσα αναχρονιστικά στα χέρια ενός μικρού λαού , που αγωνίζεται για την ύπαρξη του και για τις παραδόσεις του .

Στον αγώνα αυτόν , ο ελληνικός λαός έδωσε το προσωπικό του ύφος , όμοιο σε γενικές γραμμές με το 1821 .

Η αναμέτρηση του 1940 – 41 γίνεται ανάμεσα στη λιτότητα και τον στόμφο , τη φιλοπατρία και τον ιμπεριαλισμό .

Η τεχνοκρατία , χάρη στον σιδερένιο της όγκο , θα πετύχει για μια στιγμή να γονατίσει τη μαχόμενη ψυχή .

Η αντιστροφή θα έρθει γρήγορα και το μάθημα θα μείνει .

Περισσότερο κι από την υπόθεση ενός έθνους που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του , η 28η Οκτωβρίου του 1940 προβάλλει στη σκηνή της ιστορίας έναν αγώνα γενικότερο :

Μιας φυλής ανθρώπων .

Αυτής που προσδιορίζεται από το πάθος της ελευθερίας .

Πέρα από τον πάταγο των αυτοκρατοριών που γκρεμίζονται , θα απομείνει ν’ ακούγεται μέσα στον αποκαμωμένο κόσμο , λιανό και κρυστάλλινο , ερημικό κι άτρεμο , το εωθινό που σήμανε η σάλπιγγα πάνω στον ελληνικό βράχο μια φθινοπωρινή αυγή .

Ν. Χατζηαυγουστιδης
Φυσικός Mcs Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Αλμυρού