«Ξέχασες κάτι;»: Πάρκο στην Ταϊλάνδη επιστρέφει ταχυδρομικώς σκουπίδια σε τουρίστες

«Ξέχασες κάτι;»: Πάρκο στην Ταϊλάνδη επιστρέφει ταχυδρομικώς σκουπίδια σε τουρίστες

Μπορεί να μην είναι το είδος του σουβενίρ που είχαν συνηθίσει να παίρνουν επιστρέφοντας από κάποιο τουριστικό προορισμό, όμως κάποιοι επισκέπτες που είχαν βρεθεί στο Εθνικό Πάρκο «Khao Yai» της Ταϊλάνδης, έλαβαν ένα κάπως ασυνήθιστο πακέτο στο ταχυδρομείο τους: σκουπίδια που είχαν αφήσει πίσω τους κατά την περιήγηση τους στο πάρκο.

«Ξέχασες κάτι στο Εθνικό Πάρκο Khao Yai», ανέφερε το σημείωμα που περιλαμβάνονταν στο δέμα. «Επέτρεψε μας να στο επιστρέψουμε». Η επιστροφή σκουπιδιών σε όσους τα απορρίπτουν σε δημόσιους χώρους δεν ανήκει στην πολιτική τη Εθνικού Πάρκου (η τυπική τιμωρία είναι πρόστιμα ή φυλάκιση) και ίσως για την Ταϊλάνδη – η οποία αποφεύγει τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις – φαντάζει κάπως δραστικό μέτρο.

Όμως, η συγκεκριμένη δράση αποτελεί δείγμα ενός νέου κινήματος που επαναξιολογεί την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανθρώπους και προστατευόμενες περιοχές, κατά τη διάρκεια του τουριστικού «κενού» που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Η Ταϊλάνδη είναι μια από τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στον κόσμο, έχοντας έτσι δημιουργήσει μια τεράστια εγχώρια τουριστική «βιομηχανία». Το Υπουργείο Εθνικών Πάρκων, Αγριας ζωής και Διατήρησης Φυτών εκτιμά ότι περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν πέρυσι τα Εθνικά Πάρκα της Ταϊλάνδης.

Το Εθνικό Πάρκο «Khao Yai» υποδέχεται περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, μεγάλο μέρος των οποίων είχε αφήσει πίσω του σχεδόν 50.000 κιλά σκουπιδιών κατά τη διάρκεια της «αιχμής» της τουριστικής κίνησης, την Πρωτοχρονιά.

Ο αντίκτυπος αυτών των αριθμών έφτασε στο «πικ» του το 2018, όταν έως και 6.000 άτομα την ημέρα επισκέπτονταν το Εθνικό Πάρκο «Hat Noppharat Tara – Mu Ko Phi Phi», μία προστατευόμενη περιοχή στα νότια της χώρας. Οι περισσότεροι επισκέπτονταν την παραλία «Maya Bay», τον τροπικό «παράδεισο» που εμφανίζεται στην ταινία του 2000 «The Beach».

Οι επισκέπτες άφησαν πίσω τους σκουπίδια, κατεστραμμένα φυτά και άμμο, ενώ τα σκάφη που αγκυροβολούσαν στην Maya Bay κατέστρεψαν έως και το 50% των κοραλλιών της. Οι εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που απεικόνιζαν τουρίστες να συσσωρεύονται σε μια φαινομενικά προστατευμένη φυσική περιοχή προκάλεσαν την οργή των Ταϊλανδών πολιτών και οδήγησαν στο κλείσιμο του πάρκου επ’ αόριστον.
Δύο χρόνια αργότερα, η Maya Bay παραμένει κλειστή και οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το φυσικό περιβάλλον έχει «ανακάμψει» σημαντικά. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάποια ημερομηνία για το – εκ’ νέου – άνοιγμα του πάρκου, όμως οι αξιωματούχοι έχουν δημιουργήσει ένα εντελώς νέο σύνολο κανόνων και υποδομής για το πάρκο, με στόχο να περιοριστούν οι επισκέπτες και η επιρροή τους στο περιβάλλον του πάρκου.

Η επιτυχία του «λουκέτου» στο εθνικό πάρκο «Hat Noppharat Tara – Mu Ko Phi Phi», σε συνδυασμό με τους δύο μήνες που χρειάστηκε να μείνουν κλειστά τα Εθνικά Πάρκα της Ταϊλάνδης λόγω της καραντίνας, φαίνεται ότι έκαναν τους αξιωματούχους να συνειδητοποιήσουν ότι οι – γεμάτες φυσικό πλούτο – περιοχές της Ταϊλάνδης θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα τακτικό «διάλειμμα» από τους ανθρώπους.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Varawut Silpa-archa, ο οποίος φαίνεται να είναι ο εμπνευστής των «πακέτων σκουπιδιών», πρότεινε πρόσφατα να κλείνουν για ένα διάστημα μεταξύ δύο έως τεσσάρων μηνών ετησίως όλες οι προστατευόμενες περιοχές στην Ταϊλάνδη, προκειμένου η φύση να ανακάμπτει από τις ανθρώπινες επιπτώσεις.

Καθώς η Ταϊλάνδη επιστρέφει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, τα Εθνικά της Πάρκα ανοίγουν και πάλι. Όμως, με τους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια να συνεχίζουν να υφίστανται και τη μείωση των εγχώριων επισκεπτών λόγω της πανδημίας, οι υπεύθυνοι του πάρκου φαίνεται να βρίσκουν την ευκαιρία να επιβάλλουν τους ήδη υπάρχοντες κανόνες – μερικές φορές με δημιουργικούς τρόπους.

Εκτός από την επιστροφή σκουπιδιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, οι νέες πρακτικές για την προστασία των πάρκων περιλαμβάνουν καταγγελίες εναντίον ανθρώπων που απορρίπτουν σκουπίδια παραβιάζοντας τους κανόνες του πάρκου, απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ σε όλα τα πάρκα και κλείσιμο πάρκων που κινδυνεύουν να υποστούν ζημιές.

με πληροφορίες από Lonely Planet

πηγή:travelestate.gr
Photo Credits: Shutterstock