COP27: Προσχέδιο συμφωνίας χωρίς τη χρηματοδότηση σε αναπτυσσόμενες χώρες για «ζημιές από την κλιματική αλλαγή»

COP27: Προσχέδιο συμφωνίας χωρίς τη χρηματοδότηση σε αναπτυσσόμενες χώρες για «ζημιές από την κλιματική αλλαγή»

Στο σχέδιο κειμένου επαναλαμβάνονται σημεία - κλειδιά της περυσινής συμφωνίας COP26 στη Γλασκώβη και της συμφωνίας του 2015 στο Παρίσι για τον περιορισμό της ανόδου των θερμοκρασιών στον πλανήτη.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα σχέδιο της συμφωνίας στην οποία οι αντιπρόσωποι στη σύνοδο κορυφής COP27  στο Σαρμ ελ-Σέιχ ελπίζουν να καταλήξουν τις επόμενες ημέρες.

Το κείμενο δεν περιλαμβάνει την προτεινόμενη λύση σε ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα της συνόδου, τις οικονομικές ρυθμίσεις για «απώλειες και ζημιές», που θα παράσχουν κεφάλαια σε αναπτυσσόμενες χώρες που υποφέρουν από καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Αντίθετα αναφέρει πως οι αντιπρόσωποι εξακολουθούν να επιδιώκουν να επιτύχουν μια συναίνεση στο ζήτημα αυτό, το οποίο περιελήφθη για πρώτη φορά στην επίσημη ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής - κάτι που θεωρήθηκε σημαντική πρόοδος σε ένα θέμα που διχάζει εδώ και καιρό της ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Έκτοτε ωστόσο οι συνομιλίες για το τι πρέπει να γίνει δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατύπωσε μια πρόταση με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο.

Το σχέδιο κειμένου, στο οποίο περιλαμβάνεται αναφορά πως εκπονήθηκε στις 03:30 π.μ., κάτι που αντανακλά την ένταση των τελικών διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνονται σημεία - κλειδιά της περυσινής συμφωνίας COP26 στη Γλασκώβη και της συμφωνίας του 2015 στο Παρίσι για τον περιορισμό της ανόδου των θερμοκρασιών στον πλανήτη.

Στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται πως η διάσκεψη «υπογραμμίζει και πάλι τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανική επανάσταση και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα».

πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ