5.373 ευφυή ψηφιακά υδρόμετρα θα προμηθευτεί η ΔΕΥΑ Αλμυρού

5.373 ευφυή ψηφιακά υδρόμετρα θα προμηθευτεί η ΔΕΥΑ Αλμυρού

Πρόταση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Πράσινη Μετάβαση»

του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 5.373 ευφυών ψηφιακών μετρητών κατανάλωσης (οικιακών υδρομέτρων, στη Δημοτική Ενότητα Αλμυρού, πρόκειται να καταθέσει η ΔΕΥΑ της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Αλμυρού, καθώς η ΔΕΥΑ δεν διαθέτει διοικητική και διαχειριστική επάρκεια.
Την απόφαση έλαβε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή, με τον δήμαρχο Αλμυρού και πρόεδρό της κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκο να αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η ΔΕΥΑ Αλμυρού προγραμματίζει την υποβολή πρότασης με τίτλο «Προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού», στη Δράση «Υποδομές παροχής και εξοικονόμησης πόσιμου νερού» και το υποέργο 4 στην «Προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού». Αρμοδιότητα υποβολής της αίτησης έχει η ΔΕΥΑ, η οποία δεν διαθέτει διοικητική και διαχειριστική επάρκεια, ενώ ο Δήμος Αλμυρού διαθέτει τα ανωτέρω.
Θέλοντας να αξιοποιήσει η ΔΕΥΑΑΛ τη δυνατότητα που παρέχεται μέσω της σχετικής πρόσκλησης και προσπαθώντας να αντιμετωπίσει προβλήματα που σχετίζονται με απώλειες νερού και ποσότητες μη τιμολογούμενου νερού, σκοπεύει να καταθέσει πρόταση για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 5.373 ευφυών ψηφιακών μετρητών κατανάλωσης (οικιακών υδρομέτρων AMR (Automatic Meter Reading)) στη Δημοτική Ενότητα Αλμυρού.
Δεδομένου ότι ο κύριος του έργου (ΔΕΥΑΑΛ) δεν καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για την υλοποίηση της ανωτέρω πράξης, ενώ ο Δήμος Αλμυρού ως φορέας υλοποίησης διαθέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (πόρους, τεχνικές υπηρεσίες, αποφαινόμενα όργανα, αναγκαία στελέχωση), για να μπορέσει να υποστηρίξει τον κύριο του έργου, προτείνεται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΥΑ».
Να αναφερθεί ότι το ετήσιο τιμολογούμενο νερό από τη ΔΕΥΑ Αλμυρού ξεπερνάει τα 600.000 μ3.
Οι απώλειες νερού στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου είναι σημαντικές και για τον λόγο αυτό αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή σε αυτά. Η διαχείριση των δικτύων ύδρευσης στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις απώλειες νερού και στην ουσιαστική μείωσή τους.
Οι τρεις κύριοι παράγοντες για την ύπαρξη απωλειών νερού στον Δήμο Αλμυρού είναι οι εξής: Αφανείς και εμφανείς διαρροές (υπερχειλίσεις) του δικτύου, υποεγγραφή των υδρομετρητών και λαθροληψία νερού.
Βασικό πρόβλημα στο δίκτυο ύδρευσης των υπό εξέταση περιοχών είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το παρεχόμενο και το τιμολογούμενο νερό στα δίκτυα.