Πρώτο panic button στη Μαγνησία στο κινητό 40χρονης

Παρότρυνση από τις αρχές όσες γυναίκες – θύματα νιώθουν ότι απειλούνται να προχωρήσουν στην εγκατάσταση της εφαρμογής μετά από την ανάλογη ενημέρωση
Στο κινητό 40χρονης γυναίκας, θύμα ενδοοικογενειακής βίας εγκαταστάθηκε προ ημερών το πρώτο panic button στον Βόλο, το ψηφιακό εργαλείο με το οποίο οι γυναίκες μπορούν να ειδοποιήσουν αθόρυβα την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που διατρέξουν οποιαδήποτε απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής τους ακεραιότητας.
Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας από την περιοχή της Μαγνησίας έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να εγκαταστήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή, εάν νιώθουν κίνδυνο και απειλή.
Προ ημερών, έγινε η πρώτη εγκατάσταση στο κινητό τηλέφωνο γυναίκας, από περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, η οποία αφού προσήλθε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας εγκατέστησε την εφαρμογή στο κινητό της. Πρόκειται για μητέρα δυο παιδιών η οποία φέρεται να δέχεται απειλές από τον πρώην σύζυγό της. Μέχρι τώρα, ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, το κουμπί δεν έχει ενεργοποιηθεί.
Από τις 11 Ιουνίου, οπότε και επεκτάθηκε το μέτρο του panic button και σε άλλες περιοχές πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δεν αποκλείεται να έχει εγκατασταθεί στα κινητά και άλλων γυναικών από την περιοχή. Τα πρώτα στοιχεία, ωστόσο, θα συγκεντρωθούν από το αρμόδιο τμήμα περίπου στον έναν μήνα συμπλήρωσης από την εφαρμογή του μέτρου.
Στόχος των αστυνομικών αρχών στη Μαγνησία είναι τα θύματα να ενημερωθούν πλήρως για τα δικαιώματά τους, αλλά και για τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν το κουμπί πανικού στα προσωπικά τους τηλέφωνα.
Από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας τονίζεται ότι το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας στον Βόλου, που τον Οκτώβριο κλείνει δύο χρόνια λειτουργίας, έχει διαχειριστεί πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και είναι σημαντικό το θύμα να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να φοβάται να μιλήσει και να καταγγείλει τον κακοποιητή.
To Panic Button αποτελεί την ψηφιακή υπηρεσία της Ελληνικής Πολιτείας στη μάχη για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η εφαρμογή του επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας.
Με την εγκατάσταση της εφαρμογής εάν το θύμα νιώσει ότι κινδυνεύει ή ότι απειλείται θα πατήσει το κουμπί SOS στο κινητό τηλέφωνο, προκειμένου να δώσει το ανάλογο σήμα στην αστυνομία.
Δικαίωμα εγκατάστασης της συγκεκριμένης εφαρμογής έχει κάθε ενήλικο θύμα που προσερχόμενο στην εκάστοτε αστυνομική διεύθυνση δηλώνει ότι είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας και φοβάται για τη ζωή του.
Στελέχη του Τμήματος Ενδοοικογενειακής Βίας σχηματίζουν δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία, η οποία διαβιβάζεται στον εισαγγελέα, και κατόπιν κατάλληλης ενημέρωσης το θύμα μπορεί να επιλέξει εάν θα εγκαταστήσει την εφαρμογή στο κινητό του.
Με το πάτημα ενός απλού κουμπιού στο κινητό της τηλέφωνο, μία γυναίκα που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο μπορεί να ενημερώσει άμεσα και με ασφάλεια την Αστυνομία. Η εφαρμογή λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, καθώς ο θύτης δεν αντιλαμβάνεται την ειδοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας από το θύμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση του Panic Button μειώνει τον χρόνο ενημέρωσης των Αρχών για το περιστατικό, στις οποίες αποστέλλεται γραπτό μήνυμα με τα στοιχεία του θύματος, αλλά και η ακριβής τοποθεσία στην οποία βρίσκεται.
ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ